Лілія Цьома оприлюднила петицією на сайті президента про встановлення терміну служби для військовослужбовців під час дії воєнного стану і права на звільнення.

Відповідну петицію зареєстрували на сайті Президента.

Наразі петиція зібрала майже 7 тисяч голосів з 25 000, збір підписів триватиме ще 88 днів.

«Невизначені кінцеві терміни служби та відсутність причини для звільнення за встановленим терміном служби є порушенням статті 24 та частини 2 статті 64 Конституції України, а також загальних принципів справедливості та рівності усіх перед законом. Згідно зі статтею 24 та частиною 2 статті 64 Конституції України, навіть в умовах воєнного стану громадяни є рівними за своїми правами та згідно пункту 2 статті 64 мають право знати, на який термін інші їх права можуть бути обмежені», — йдеться у повідомленні.

Право на звільнення військовослужбовець отримує через 36 місяців безперервної служби з перерахунком днів згідно коефіцієнтів з урахуванням місця несення військової служби:

Дні несення військової служби розраховуються наступним чином:

  • в тилу 1 день за 1 день;
  • в районі виконання бойових завдань 1 день за 2 дні;
  • на лінії зіткнення 1 день за 3 дні.
  • перебування на лікуванні та реабілітації 1 день за 3 дні у випадку отримання поранення(травмування) під час захисту Батьківщини, у випадку причини, пов’язаної з проходженням військової служби 1 день за 2 дні, в інших випадках 1 день за 1 день.
  • відпустки 1 день за 1 день.

ІА "Вголос": НОВИНИ