Служба безпеки України ідентифікувала п’ятьох російських військових, які катували мирних жителів під час тимчасової окупації Сумщини. Після втечі окупантів російське командування нагородило верховоду катів “медаллю Суворова”.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Як встановило слідство, у лютому-березні 2022 року п’ятеро фігурантів брали участь у захопленні Охтирського району Сумщини, зокрема міста Тростянець.

Під час окупації населеного пункту вони входили до складу російських “каральних загонів”, які викрадали й катували місцевих жителів у підвалі захопленого на той час місцевого елеватора.

До цивільних людей застосовували тортури – їх били зв’язаними, а потім ледь притомними кидали на холодну підлогу і довгий час тримали без їжі та води.

Мова йде про військовослужбовців 423-го мотострілецького полку 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу збройних сил РФ.\

Як зауважили в СБУ, особливою жорстокістю відзначався лейтенант Максим Волчек – командир 3-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону, якого після втечі окупантів із Сумщини нагородили “медаллю Суворова”.

Також задокументовано, що один з окупантів бив палкою зв’язаного чоловіка, якого викрали прямо посеред вулиці, і погрожував йому “переламати всі кістки”, намагаючись схилити до співпраці з агресором.

Слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом фігурантам про заочну підозру.

ІА "Вголос": НОВИНИ