Понад три місяці триває повномасштабна війна російської федерації проти України. Проте економічне життя нашої країни не зупинилось, а банківська система попри кризу перших днів працює стабільно та злагоджено. Одним із банків, які на сьогодні демонструють надійність вкладів, популярність і довіру клієнтів, є Ощадбанк. На сьогодні він активно відновлює роботу на деокупованих територіях, а обсяг коштів за період війни на рахунках вкладників зріс на 15,2 млрд грн.
У чому полягає особливість Ощадбанку, як йому вдається залишатись одним з найбільш надійних банків країни та що таке військові облігації – в цьому матеріалі.

Стовідсоткове гарантування депозитів під час війни

Одним із факторів довіри вкладників до Ощадбанку є його державний статус - держава в особі Кабінету Міністрів України володіє 100% його акцій. І довіра до Ощаду фактично є свідченням довіри до держави і віри в нашу перемогу.

Нещодавно Ощадбанк приєднався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, членами якого сьогодні є всі банки України.

Що це дає? На період воєнного стану та ще на три місяці після його скасування вклади громадян в усіх українських банках, включаючи Ощад, на 100 відсотків гарантовано державою. Держава як власник фінансової установи і після завершення цього терміну буде зобов’язана підтримувати її регулятивний капітал та платоспроможність. Це передбачено статтями 35 та 58 Закону України «Про банки та банківську діяльність». Відтак приєднання банку до Фонду гарантування вкладів не несе принципових змін для клієнтів з точки зору надійності, схоронності розміщених коштів та їх своєчасного повернення. 

Зазначається, що депозити фізосіб в Ощадбанку, як і в інших банках України, після завершення періоду повної гарантії будуть гарантуватись Фондом гарантування вкладів у сумі до 600 тис. грн. Суму максимальної компенсації нещодавно збільшено втричі, і вона перевищує розмір внесків переважної більшості вкладників.

Чому зберігати кошти на картках безпечніше

Як кажуть співробітники Ощадбанку, в готівковій формі гроші під час війни можуть перебувати в небезпеці. Зокрема, їх можна втратити, їх можуть вкрасти.

Кошти на банківських рахунках більш захищені. Ними можна вільно користуватись: стабільно функціонують розрахунки картками в торговельно-сервісній мережі, система електронних платежів, банкоматна мережа.

Також коштами на банківських картках можна користуватись за кордоном, причому гривневими картками можна розраховуватись у магазинах інших країн. Курс конвертації гривні у валюту при цьому буде вигіднішим, ніж курс обміну готівкової гривні.

Щодо депозитів, то тут зберігання коштів має ще один плюс – крім безпеки клієнт додатково отримує прибуток від розміщення тимчасово вільних коштів.

Ощадбанк під час війни: як зберегти та примножити довіру

На думку голови правління Ощадбанку Сергія Наумова запорукою довіри українців до банків під час війни є стабільна робота банківської системи.

«На власні очі люди бачать, що поза територією активних воєнних дій двері відділень Ощадбанку відчинено для клієнтів, банкомати поповнюються готівкою, картки працюють, функціонують мобільні банківські додатки. Це додає впевненості у стабільності фінансового інституту. Безперервність роботи досягається відданою працею тисяч працівників Ощадбанку, яка часом межує з героїзмом», – зазначає Сергій Наумов.

Свідченням такої довіри є те, що лише за перший місяць війни залишки коштів фізичних осіб на рахунках Ощаду зросли на понад 8,6 млрд грн. 

Бізнес також продовжує активно використовувати банківські послуги Ощаду. Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн зауважує: цьому сприяє те, що еквайрингова мережа й термінал у смартфоні «ОщадPay» стабільно працюють, а банківські платежі здійснюються без затримок.

З самого початку війни зусилля співробітників Ощадбанку було спрямовано на те, щоб забезпечити безперебійність надання фінансових послуг. Ощадівці під час агресії росії виявили не лише високі професійні якості, а і в багатьох випадках – неймовірну сміливість.

Зокрема, йдеться про інкасаторів Ощаду, завдяки яким у небезпечних регіонах вдавалось доставляти готівку як до власних відділень та банкоматів, так і до інших банків.

Також було ухвалено низку рішень, які уможливили стабільну роботу банку під час воєнного стану. Де можливо, працівників переводять на дистанційну роботу чи облаштовують нові робочі місця в офісах в інших областях. Ощадбанк надає допомогу своїм співробітникам у складних ситуаціях. Також існує спеціальна група в Telegram, через яку ощадівці допомагають один одному.

Колег з тимчасово окупованих територій було працевлаштовано в інших областях на нових посадах.  ЗСУ поступово звільняють території, а банк працює над формуванням команд працівників з колег, хто не виїжджав чи повернувся з евакуації.

Фахівці Ощаду працюють над оцінкою завданих збитків для подальшого звернення до міжнародних судів з метою отримання компенсації від країни-агресора. Відновлюються пошкоджені відділення.

Стабільно функціонують онлайн-сервіси (картки, онлайн-платежі, мобільні додатки), якими можна користуватись як в Україні, так і за кордоном. Кількість трансакцій в Ощадбанку за час війни навіть зросла. У деяких місцях спостерігається збільшення кількості клієнтів – особливо там, де відділення Ощаду не припиняли роботу під час «найгарячіших» днів.

Ще один напрям роботи, на якому зосереджується Ощад – допомога Збройним Силам України. На аукціонах мінфіну банк придбав військових ОВДП на суму 27 млрд грн, незабаром плануються додаткові інвестиції в такі цінні папери. Як і всі патріотичні бізнеси, Ощад підтримує армію: на допомогу ЗСУ перераховано 100 млн грн. Де тільки була можливість, регіональні підрозділи Ощадбанку надали на допомогу армії інкасаторські автомобілі (128 авто) та бронежилети (567 штук).

Також Ощад допомагає клієнтам фінансово підтримувати армію. Платежі на рахунок допомоги українському війську, відкритий в НБУ, здійснюються в Ощадбанку без комісій. У додатках «Ощад 24/7» та «Мобільний Ощад» є сервіс для благодійних внесків на потреби української армії. З початку війни Ощадбанк відкрив 220 рахунків благодійним організаціям. За цей час фізичні та юридичні особи перерахували через банк на підтримку Збройних Сил України та на благодійність понад 5 млрд грн.

Відновлення роботи Ощадбанку в деокупованих районах

На сьогодні працює 87% мережі Ощадбанку – це понад 1200 установ, які продовжують обслуговувати українців там, де дозволяє безпекова ситуація. До послуг клієнтів також 2497 терміналів самообслуговування та 2473 банкомати.

Звісно, є пошкоджені приміщення, на звільнених територіях спеціалісти працюють над оцінкою завданих збитків. Як це було в 2014 році, коли Ощад останнім з банків покидав Крим, так і в 2022 році наші відділення максимально забезпечували надання банківських послуг українцям там, де це було можливо.

 

Зокрема, в Чернігові Ощад був єдиним банком, який працював під час тяжких боїв і гідно тримав фінансовий фронт. Попри все відважні ощадівці – працівники одного відділення в місті й двадцяти в області надавали клієнтам банківські послуги. Щоб забезпечити обслуговування, наші колеги використовували дизель-генератор за відсутності світла та GSM-термінали за відсутності зв’язку. Для доставки готівки вишукували будь-які шляхи – наземні й водні.  

З часу припинення бойових дій на Чернігівщині Ощадбанк відновив роботу ще 29 відділень. Наразі мешканців міста та області обслуговують 50 відділень, з них 18 – у Чернігові. За кількістю працюючих установ в області лідирує саме Ощад. 

У Київській області банк відновив роботу в усіх районах, крім Макарівського, де відділення зазнало значних руйнувань і потребує капітального ремонту. Загалом у Києві та області вже працює 231 відділення.  

Військові облігації: відсотки за вкладами та допомога ЗСУ

Ощадбанк від початку повномасштабної війни пропонує клієнтам придбання військових облігацій. Він є первинним дилером на ринку державних цінних паперів України і, відповідно, має можливість придбання військових облігацій безпосередньо на аукціонах міністерства фінансів, що проводяться щовівторка.

Військові облігації – різновид державних цінних паперів. Вони є цільовими. Кошти від їх розміщення спрямовуватимуться виключно на фінансування ЗСУ та потреб країни в умовах воєнного стану. Клієнти Ощадбанку вже інвестували у військові ОВДП майже 580 млн грн.

Під час воєнного стану придбання військових облігацій через Ощадбанк здійснюється за спрощеною процедурою. Банк скасував більшість комісій за операціями з військовими облігаціями, тож вкладники можуть інвестувати з мінімальними витратами. Діючим клієнтам Ощаду, які планують придбати облігації в національній валюті, не потрібно звертатись до відділення. Достатньо зв’язатись з менеджером.

Ознайомитись детальніше з умовами купівлі військових облігацій через Ощадбанк та залишити заявку на оформлення можна за посиланням https://www.oschadbank.ua/vijskovi-obligaciyi-2.

Таким і має бути банк держави, що воює, бо довіра до нього означає і її безумовну підтримку. А довіра – це впевненість. У завтрашньому дні й у перемозі України !

ІА "Вголос": НОВИНИ