Володіння супутником компанії ICEYE дозволяє Україні отримувати ексклюзивні знімки безперервно, незалежно від будь-яких погодних умов. Знімки допоможуть армії краще планувати операції.

Про це розповів волонтер Сергій Притула.

«Володіння супутником компанії ICEYE дозволяє Україні отримувати ексклюзивні знімки безперервно, гарантовано та у режимі 24/7 за будь-яких погодних умов, попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати операції, а отже, ефективніше нищити ворога. Згідно з угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір’я супутників. Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті», – розповів Притула.

Передбачено подальшу перереєстрацію супутника у відповідних реєстрах в Україні. Він наголосив, що власником супутника є Україна і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає.

Супутник застрахований: якщо з ним щось станеться до закінчення гарантованого терміну експлуатації, компанія-продавець надасть Україні ідентичний супутник.

«На відміну від оптичного супутника, який може працювати тільки вдень та у чистому небі, SAR супутник діє як ліхтар — він «підсвічує» поверхню землі власними радіохвилями. Тому для зйомки неважливі перешкоди, ніч, хмари, дощ, туман, задимленість. SAR супутник «пробиває» все своїми радіохвилями. Супутник пролітає над нашою територією двічі на день», – розповів Притула про принцип роботи супутника.

Супутникові знімки України, наголосив він, отримує лише українська сторона. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.

Міжнародні партнери справді надають Україні супутникові знімки, але із затримкою, зазначив Притула. Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних з моменту знімку до його отримання військовими скоротиться до кількох годин.

Читайте також:

Лукашенко заявив, що білорусь не нападатиме на Україну

У Харкові завершили розбір завалів гуртожитку у Слобідському районі: кількість жертв зросла. Фото

У МВС розповіли, чого очікувати українцям 24 серпня

ІА "Вголос": НОВИНИ