Міністр оборони Олексій Резніков розповів про чисельність російських військ поблизу кордонів України, про заходи, які Росія досі вживає проти України та назвав можливі терміни ескалації.

Про це глава Міноборони розповів на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду.

«Зараз навколо України та в Криму в постійній готовності перебуває 41 батальйонно-тактична група, з яких 33 на постійній основі, 8 додатково перекинуті до Криму. Сумарна кількість військ на території РФ та тимчасово окупованих територіях, які можуть бути залучені для ескалації сьогодні оцінюється в 94,3 тис. осіб», - розповів Резніков.

Також, Резніков зазначив, що Росія раніше вже застосовувала проти України серію інформаційних, енергетичних, економічних заходів. Ціллю хз є дестабілізація в середині країни.

«Противник вже застосовував серію невійськових заходів: інформаційних, енергетичних, економічних. Його мета спровокувати внутрішню дестабілізацію, яка послабить нашу оборону», - сказав він.

Він також нагадав про нову загрозу з боку білоруського кордону.

«Так само, через де-факто аншлюс у Білорусі у нас додалися додатково понад тисячу кілометрів кордону, які потрібно захищати, особливо в зимовий період. Ми розуміємо ці ризики і готуємося», - зазначив Резніков.

Як зазначив міністр, найбільш вірогідним часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня. За його словами, українська розвідка вивчає усі сценарії, включно з найгіршими.

«Розвідка відзначає, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. Найбільш вірогідним часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня», - заявив Резніков.

Нагадаємо, нещодавно президент Зеленський під час свого виступу у Верховній Раді анонсував декілька напрямків розвитку внутрішнього й зовнішнього становища України.

ІА "Вголос": НОВИНИ