Боєць Національної гвардії України, службовий пес на ім’я Ричард має у своєму бойовому багажеві понад тисячу ворожих боєприпасів, які він виявив у місцях бойових дій. Про його заслуги свідчить спеціальна медаль, яку Річарду вбирають на великі свята.

Ричард

Зараз пес-медаліст мешкає у Львівській області. За словами кінолога кінологічної служби Національної гвардії Михайла, який служить разом з Ричардом, звичайний день незвичайного собаки починається зранку, як тільки кінолог заходить до його вольєра.

«Він чує, що я йду і вже чекає на мене. Я його випускаю погуляти перед сніданком. Потім годую. А потім він або удосконалює свої навички, або просто бігає. Потім знов годівля. І поки прибираємо його вольєр, він знов гуляє. А ввечері – знов заняття», - розповідає кінолог.

Коли надворі сильна спека, то навантаження на Ричарда вдень не сильно великі. А ось коли спека спадає, то пес з задоволенням  долає смугу перешкод.

«Може й п’ять разів підряд її пробігти», - каже Михайло.

Ричард, як і належиться бійцю з бойовим досвідом та чималими досягненнями, має свої уподобання та звички. Так, він не допускає панібратства і не дозволяє до себе наближатися. Про це він повідомив мені голосним гавкотом.

Проте коли я попросила його трохи помовчати, поки ми розмовлятимемо з кінологом, то влігся коло ніг свого господаря і чемно чекав, поки ми завершимо розмову.

Також він не любить, чомусь, велосипедистів та мотоциклістів. На них свариться страшенно.

Фото вівчарки ілюстративне.

«А коли нема нікого чужих, то Ричард поводить себе ніби він не дорослий собака, а маленький цуцик. Любить бігати, леститися. Любить, коли я його хвалю  та називаю лагідними словами», - говорить кінолог.

Якими саме лагідними словами він звертається до собаки, зізнатися не хоче. Каже, хай це залишиться таємницею, аби не зруйнувати репутацію грізного пса.

Коли Ричарда викликають на роботу, тобто на пошук вибухівки, то він враз стає зосередженим та уважним фахівцем. І навіть, якщо виклик надходить вночі, то пес відразу прокидається і концентрується.

«Для нього сигналом, що ми йдемо працювати, є коли я захожу до нього зі його спорядженням. Зазвичай. Йому треба п’ять хвилин, щоби зібратися і стати до роботи», - каже Михайло.

Новобранка Жуді

Новобранцю нацгвардії бельгійській вівчарці Жуді всього чотири місяці. Вона ще нічого особливого не вміє. Але наполегливо вчиться.

Жуді наполегливо опановує спеціальність службової собаки

«Зараз вона вчиться ходити в патрулі. Надалі вона зможе затримувати порушників, розшукувати людей, за необхідності. Зараз вона вже вміє виконувати команди «лежати» і «сидіти»», - розповідає кінолог Артем.

Поки ми розмовляли, Жуді встигла кілька разів оббігти навколо кінолога, витерти об мене лапки й облизати мене. Проте, дуже скоро вона облишить ці своїх дитячі звички. І вже наблизитися до неї, без дозволу кінолога, чужій людині, не вдасться. Бо службовий пес – це дуже серйозно.

Офіційно

За словами начальника кінологічної служби однієї з військових частин Національної гвардії України, всього у Львові є три собаки, які вміють шукати вибухівку та зброю. Це, вже вищезгаданий Ричард, Тіна та Лорд.

«Тіна та Лорд ще молоді. Але вони дуже добре розвинуті й дуже працьовиті. Вони отримують задоволення від своєї роботи», - запевнив кінолог.

Тіна та Лорд ще не їздили у зону бойових дій. Але їх до цього готують. Наразі їх залучають у Львові до охорони громадського порядку. І саме в місті вони вчаться шукати зброю на вибухівку в різних ситуаціях.

Тіна готується до поїздки у зону бойових дій

До цих трьох собак. які спеціалізуються на пошуку зброї та вибухівки, скоро тут доєднаються ще кілька чотирилапих, які от-от поїдуть на навчання. А після кількамісячного тренінгу, отримають  диплом спеціаліста,  тобто сертифікат. І стануть повноцінними фахівцями.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», службові собаки зі Львова допомагали розміновувати Київську область.

ІА "Вголос": НОВИНИ