Ми вже звикли до думки про те, що ліси, передовсім тропічні, забезпечують нашу Землю життєдайним киснем. Однак, за словами дослідників з Бірмінгемського університету, більшість метану, що викидається з водно-болотних угідь Амазонки, потрапляє в атмосферу якраз через коріння дерев.

Причому значні викиди відбуваються навіть тоді, коли земля не затоплена.

У дослідженні, опублікованому в Philosophical Transactions of the Royal Society A, дослідники наводять докази того, що дерева, які ростуть у заплавах басейну Амазонки, викидають набагато більше метану, ніж ґрунт або поверхневі води, і це відбувається як за вологих, так і засушливих умов.

Метан - другий за значністю парниковий газ. І більшість нашого атмосферного метану надходить з водно-болотних угідь. В даний час проводиться безліч досліджень, щоб з'ясувати, скільки метану викидається по цьому маршруту. Але моделі зазвичай припускають, що газ утворюється тільки тоді, коли земля повністю затоплена і знаходиться під водою.

У водно-болотних угіддях, де немає дерев, метан зазвичай споживається ґрунтом на шляху до поверхні, але в лісових заболочених районах коріння дерев може діяти як транспортна система для газу, аж до поверхні, де він виходить в атмосферу зі стовбурів дерев.

Загалом, за оцінкою команди, майже половина глобальних викидів метану з тропічних водно-болотних угідь відбувається завдяки деревам.

Провідний автор, професор Вінсент Гаучі зі Школи географії, наук про Землю та навколишнє середовище Університету Бірмінгема (і Бірмінгемського інституту лісових досліджень), каже: «Наші результати показують, що у поточних оцінках глобальних викидів відсутня важлива частина картини. Тепер нам необхідно розробити моделі та методи, які враховують значну роль, яку дерева відіграють у викидах метану на водно-болотних угіддях».

Раніше «Вголос» повідомляв про те, що прохолодні тротуари в містах можуть впливати на зміну клімату.

ІА "Вголос": НОВИНИ