Експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я Марія ван Керкхове заявила про те, що нові штами коронавірусу можуть бути ще більш заразними, ніж “Омікрон”.

Про це повідомляє прес-служба ВООЗ.

Як пояснює експертка, чим більше захворювання циркулює – тим більше у нього можливостей змінюватися, 

«Омікрон» не буде останнім варіантом, який ми обговорюватимемо. Дуже реальною є можливість появи в майбутньому варіантів, які викликатимуть стурбованість", – підкреслила представниця ВООЗ.

За її словами, сьогодні нічого невідомо про властивості нових штамів коронавірусу, проте можна бути впевненими в тому, що вони будуть більш заразними, оскільки кожен наступний штам - намагається перевершити попередній.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін, посилаючись на дані РНБО, прогнозує що під час хвилі COVID-штаму «Омікрон» у лютому 2022 року на COVID-19 може захворіти біля 1 мільйона українців, за день можуть інфікуватися до  59 тисяч людей.

«Я би назвав це доволі оптимістичними прогнозами», –  зазначає він.

Пікові показники захворюваності прогнозують на 20-25 лютого.

«За американськими прогнозами, які роблять для України, очікується також приблизно на середину лютого пікові показники захворюваності з доволі швидким спаданням до 1 квітня», –  говорить головний санітарний лікар.

Кузін підкреслив, що за досвідом інших країн, хвиля Омікрону наростає впродовж 1-1,5 тижня максимум, і спадає теж доволі швидко.

«По суті, це хвиля на півтора місяця максимум, яка призводить до пікових навантажень на медсистему і на роботу об’єктів критичної інфраструктури», – каже Ігор Кузін.

Як писав “Вголос” У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що дослідження щодо «Омікрону» тривають, проте вже зараз можна виокремити симптоми, які найчастіше трапляються у хворих на вказаний штам: 

  • у 73% випадків нежить, 
  • у 67,5% головний біль,
  •  у 63,5%  втома,
  • у 60% випадків чхання та біль у горлі.

За даними прес служби ЛОДА за попередню добу у Львівській області виявлено 2036 нових випадків коронавірусної інфекції.  У спеціалізовані стаціонари госпіталізували 103 особи, загалом на лікуванні перебуває 1547 осіб,  з них в  реанімації – 105 пацієнтів, на апаратах ШВЛ – 28/

У Львові, своєю чергою, на коронавірус вчора захворіли 1 192 жителів. Загальна кількість хворих у місті становить 110 481 осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ