Національна рада України з питань телебачення й радіомовлення оштрафувала ТзОВ «Новини 24 години», що мовить під логотипом NewsOne, на 96,5 тисяч гривень за мову ворожнечі.

Відповідне рішення було ухвалене 7 лютого.

Нацрада також зобов’язала телеканал виправити порушення законодавства.

Зазначається, що NewsOne 31 липня, 1, 2, 5, 6, 13 вересня 2018 року транслював заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Також СБУ вказала Нацраді, що окремі програми поширювали висловлювання з ознаками «прихованого заклику до агресивних дій та програмування агресивної поведінки глядачів». До них було віднесено кліше російської пропаганди: «партія війни», «партія миру», «братовбивча війна», «механизм раскола православия», «Россия защищает свои интересы», «мир не признает Россию агрессором», які формують спотворене уявлення про ситуацію в Україні.

Моніторинг Національної ради засвідчив, що в ефірі заперечують присутність російських військ на території України, виправдовують дії РФ проти територіальної цілісності України, формують уявлення про Україну як про суб’єкт агресії проти частини власної території, про «фашизм і націонал-соціалізм» керівництва України та частини населення тощо.

Зазначається, що в ефірі NewsOne систематично вживалася така лексика: «уничтожение народа Украины», «мир не признает, что они агрессоры», «индульгенция на убийство»,«главный агрессор на Печерских холмах», «братоубийственная война» тощо.

На думку Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення автори таких висловлювань «програмують до агресивної поведінки».

Нагадаємо, у жовтні минулого року стало відомо, що на «112 Україна» та NewsOne накладуть санкції.

Раніше NewsOne уже отримував попередження від Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

ІА "Вголос": НОВИНИ