Західні ЗМІ заявили, що президент України Володимир Зеленський прямо сказав генералові Валерію Залужному, що хоче його звільнення з посади головнокомандувача ЗСУ, водночас запропонувавши іншу посаду. На заміну головкому розглядають генерала Кирила Буданова та генерал-полковника Олександра Сирського.

Після того, як ввечері 29 січня мережу збурила інформація про «звільнення» Залужного, яку поширювали телеграм-канали, політики та медіа з посиланням на джерела, написали й західні ЗМІ. Попри спростування Офісом президента чуток щодо такого кадрового рішення, західні журналісти пишуть, що Зеленський таки мав відповідну розмову із Залужним.

Версії західних ЗМІ 

Газета The New York Times із посиланням на джерела опублікувала статтю, мовляв, український уряд просто відклав звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного через витік даних про відставку.

А видання The Economist взялося розповідати, кого ж хотіли «посадити» в крісло Валерія Залужного. Кажуть, кандидатів двоє – командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов. 

Також в The Economist  заявили, що Залужному натомість пропонували стати секретарем РНБО України, але він від цього відмовився. 

Про відставку писали і в ВВС. Там, знову ж таки, з посиланням на джерела, повідомили, що 29 січня Валерію Залужному повідомили, що його хоче бачити президент: Володимир Зеленський нібито хотів обговорити з головнокомандувачем ситуацію на фронті. Той негайно вирушив на Банкову. Ця зустріч обіцяла бути нетиповою. Попри те, що Зеленський та Залужний регулярно бачаться на засіданнях, вони вже досить давно не спілкувалися без присутності голови Офісу президента. 

За даними ВВС, переговори минали у цілком спокійному тоні. Досить скоро президент перейшов до її головної теми: він повідомив, що ухвалив рішення звільнити головнокомандувача ЗСУ. Зеленський додав, що указ про це буде підписаний найближчим часом. 

Хто ж погодився - Буданов чи Сирський?

Зазначається, що Буданов відмовився від посади останньої хвилини. Близьке до очільника військової розвідки джерело наполягає на тому, що він не орієнтувався на позицію Залужного, але й не мав права відмовлятися від військової посади.

У статті The Economist також звертається увага, що Залужний став культовою постаттю після оборона Києва та північного сходу України на початку повномасштабної війни. Результати опитувань неодноразово демонстрували, що він популярніший за Зеленського.

«Це створило напруженість між двома чоловіками, чиї стосунки спочатку були хорошими. Зокрема, заснування генералом благодійного фонду, створеного під його іменем у квітні 2022 року, дехто вважав надто політичним. Генерал Залужний стверджував, що не має політичних амбіцій, але після скандалу розлучився з кількома радниками», – йдеться в матеріалі.

Автори статті додали, що президент має право замінити командувача, «якому він більше не довіряє», але «усунення людини, такої популярної серед своїх солдатів і громадськості як генерал, несе в собі політичні та військові ризики».

Водночас видання The Times із посиланням на джерела написало, що слідом за Будановим і Сирський відхилив пропозицію президента обійняти посаду головкома ЗСУ.

Причини розбіжностей між Залужним та Зеленським:

  • Виникли розбіжності через погляди щодо мобілізації;
  • Зеленський вважав, що новий головком зможе оживити ситуацію, щоб міжнародна підтримка Україні зросла;
  • Популярність Залужного різко зросла завдяки воєнним перемогам. Тому Валерій розглядається як вірогідний суперник Зеленського, якщо було б відновлене проведення виборів;
  • Розкол поглибився восени 2023 року, коли Залужний опублікував есе, в якому заявив, що бойові дії зайшли у глухий кут, що суперечить обнадійливим твердженням Зеленського про прогрес.

Що думають українці про відставку Залужного?

Згідно з грудневим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, Залужному довіряють – 92% українців, Буданову – 60%, Сирському – 33% (хоча тут варто зауважити, що близько половини українців його просто не знають). 

Це ж опитування КМІС показало, що 72% українців не підтримують заміну Залужного на іншого генерала (підтримують – 2%).

Що ж, будемо сподіватися, що вся інформаційна кампанія про відставку Залужного лише вкид. Наразі ми можемо лише спостерігати, як будуть розвиватися події навколо Зеленського та Залужного.

Вікторія-Марія Столярчук, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ