Новий викид хімічних речовин на заводі «Титан» в Армянську, що в окупованому Криму, спровокували невмілі дії місцевих співробітників екстрених служб.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook координатор «Інформаційного спротиву», народний депутат України Дмитро Тимчук. 

«За інформацією групи ІС від наших джерел в Армянську, що працюють на заводі «Титан», причиною погіршення екологічної обстановки могло стати звичайне головотяпство місцевих чиновників окупаційної адміністрації і «надзвичайників» РФ. А саме – окупаційна влада дала команду засипати «чим завгодно» кислотні відстійники, щоб виключити розліт токсичного пилу. Виконуючи команду, місцеві умільці, серед іншого, використали для засипання хлорне вапно, яке вступило в реакцію з речовинами із відстійника, що призвело до виділення хлору», – написав Тимчук.

За його словами, окупанти починають просувати версію, що причиною погіршення екологічної обстановки міг стати «викид хімречовин з території України».

«Той факт, що в прилеглих районах Херсонської області немає жодного об'єкта, здатного становити хоча б найменшу загрозу, ігнорується. Людей підводять до думки, що Україна навмисне щось розпилила», - зазначив Тимчук.

Він додав, що тепер до сірчаного ангідриду в повітрі додався ще й хлор - теж отруйний газ. Але кримські колаборанти продовжують стверджувати, що життю і здоров'ю населення нічого не загрожує, а режим надзвичайної події - це бюрократична формальність.

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим, стався викид невідомої речовини, на погане самопочуття почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

4 вересня з'явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. У мережу також виклали відео з епіцентру хімічної катастрофи в Армянську.

На адмінмежі із анексованим Кримом на нудоту та головний біль почали скаржитись прикордонники. Контрольні пункти в'їзду-виїзду «Каланчак» і «Чаплинка» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом тимчасово призупинили свою роботу в зв'язку з екологічною ситуацією з кримським заводом.

У Херсонській області на пунктах пропуску через адмінкордон із окупованим Кримом зафіксували 37 випадків отруєння прикордонників через шкідливі викиди.

15 дітей із підозрою на хімічне отруєння шпиталізували до Херсонської обласної лікарні. Припускають, що діти отруїлися від викидів із заводу «Кримський титан».

Згодом стало відомо, що школи та дитячі садки у населених пунктах Каланчацького і Чаплинського районів Херсонщини, які розташовані у зоні впливу виробничої діяльності «Титану», призупинять навчання.

У міністерстві екології та природних ресурсів України причиною негативного впливу «Кримського титану» на навколишнє середовище і здоров'я людей назвали викиди в атмосферу, які здійснює завод.

За даними Міністерства охорони здоров'я, рівень шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, а здоров’я дітей та дорослих поза загрозою.

Згодом Міністерство закордонних справ України заявило, що спрямує звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї через ситуацію на заводі «Кримський титан».

ІА "Вголос": НОВИНИ