Фотографії опублікувала британська газета The Telegraph, повідомляє «112 Україна».

На знімках, отриманих європейськими спецслужбами, імовірно, зображено двох офіцерів ГРУ РФ, які стежать за чоловіком, найнятим для повалення уряду Чорногорії.

Стверджується, що на фотографіях – Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Цих ГРУшників, як очікується, разом з іншими 13 обвинуваченими судитимуть за звинуваченням в організації путчу в Чорногорії і спробі вбивства прем'єр-міністра Міло Джукановіча.

Шишмаков і Попов, яких судять за їх відсутності, як вказується, почали підготовку змови кілька місяців тому, вирушивши в сусідню Сербію, щоб знайти відповідного організатора на місці. У Сербії російські ГРУшники для своїх цілей найняли ветерана антизахідного руху Олександра Сінджеліча.

На одній з фотографій видно, як Шишмаков розмовляє з Сінджелічем.

Після того, як путч провалився, Сінджеліч став свідком звинувачення, і його свідчення стануть ключовою частиною процесу.

Шишмаков у 2014 році був знятий з поста заступника військового аташе Росії в Польщі після того, як поляки викрили його у шпигунстві. Він вирушив на Балкани скориставшись цим паспортом, оформленим на прізвище Широков, який, на думку прокуратури, він міг отримати тільки від офіційної російської влади.

Як повідомлялося, під час виступу на конференції ЄС і США щодо спільної політики безпеки і оборони в рамках панельної дискусії про російському втручання і гібридної війні виконуючий обов'язки помічника держсекретаря США Джон Хефферн розповів, що Росія планувала здійснити державний переворот в Чорногорії.

19 травня 2016 року країни НАТО підписали протокол про вступ Чорногорії до альянсу. 28 квітня 2017 року парламент Чорногорії схвалив закон про членство республіки в НАТО. 12 травня поточного року уряд Чорногорії повідомив, що всі 28 країн-членів НАТО ратифікували протокол про вступ цієї балканської держави в альянс.

Зазначимо, Росія різко негативно оцінила цей крок балканської республіки.

Нагадаємо, восени 2016 року в Чорногорії відбулася спроба державного перевороту і замаху на тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановіча. За даними правоохоронних органів, в групу змовників, крім сербських націоналістів, входили і два агента російської розвідки. Москва офіційно відкинула будь-яку причетність до організації путчу.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ