Львів’яни вимагають від міської влади провести контроль за популяцією голубів у Львові. Відповідну петицію зареєстровано на сайті Львівської міської ради.

Автори петиції вважають, що жодної користі для екосистеми міста ці птахи не несуть, натомість негативно впливають на біологічне різноманіття, їх послід руйнує історичні будівлі та псує благоустрій, а також створюється небезпека поширення орнітозу та інших захворювань.

Причина - наявність у голубів місць для гніздування на горищах будинків та безконтрольне підгодовування їх окремими громадянами залишками їжі, що сприяє і розмноженню гризунів, і антисанітарії в цілому.

Тому для подолання проблеми пропонується при планових ремонтах і оглядах будинків, що проводяться ЛКП та ОСББ, закривати сіткою отвори на горищах та внести до «Правил благоустрою м. Львова» пункт про заборону підгодовування голубів, щоб порушників можна було притягнути до відповідальності за ст. 152 КУпАП.

«Вголос» звернувся за коментарями до фахівців-орнітологів.

Голова Львівського клубу орнітологів Андрій Кийко підтримує цю петицію. Хоча б через те, що голуби розносять вірусні хвороби, які шкодять людям. Окрім того, вони гніздяться на пам’ятках архітектури і спотворюють їхніх вигляд.

«Ці птахи вже не вміють годуватися самі. Вони набридають людям, аби ті їх годували. Це вже майже свійські птахи, від яких немає користі», - зауважив орнітолог.
Водночас, за його словами, голуби не з’їдають весь харч, який їм насипають люди. І вночі до нього приходять щурі. А коли щурі мають постійне місце годівлі, то розмножуються безконтрольно.  А ось природних ворогів у голубів у Львові немає. У природі на них полюють яструби та сови. А у кам'яних джунглях вони не живуть. Тому Андрій Кийко радить, окрім вище згаданих заходів, ще розвішувати у парках штучні гнізда для сов та берегти старі дерева з дуплами, де вони гніздять.

Він також застеріг не плутати голубів з припутнями, які зовні схожі, але є більшими і живуть у парках та самостійно шукають собі харч.

Завідувач відділу Державного природознавчого музею НАН України Андрій Бокотей навіть порахував кількість голубів, які мешкають у Львові.

«Їх є, приблизно, 18 тисяч гніздових пар. Це – забагато», - переконаний фахівець.
За його словами, через таку велику кількість голубів у місті зникають горобці.

Голуби повинні жити на природі

Зменшити популяцію голубів у місті, на його думку, можна, якщо птахи не матимуть доступу для гніздування в опалювальних приміщеннях, зокрема на горищах.
«Голуб, який живе на природі, має два виводки на рік по два пташенята. А голуб, який живе коло людей, виводить п’ять разів на рік по парі пташенят. Як тільки вони почнуть гніздитися поза людським приміщееням, то кількість популяції почне зменшуватися», - пояснює Андрій Бокотей.
Також, за його словами, у Європі, аби голуби не розмножувалися, їх підгодовують спеціальним кормом, який стерилізує птахів. Проте він дорогий, то ж навряд, чи міська влада Львова піде на такий крок.

ІА "Вголос": НОВИНИ