У Львові завершився Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на проєктну пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгену Коновальцю у Львові.

Про це повідомляє міська рада.

«Завершився архітектурний конкурс на найкращий проект громадського простору з памʼятником Євгену Коновальцю. Одноголосну перемогу серед журі отримала пропозиція творчого колективу під керівництвом Дмитра Сорокевича. В центрі сучасної композиції ідея життя провідника національно-визвольного руху Євгена Коновальця», - написав у Фейсбук Андрій Садовий.
 
«У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю» - це напис-цитата, яка буде розташована на зброярні. Внутрішні елементи планують виконати з переправленого металобрухту ворожої техніки.
 

Реакція львів'ян

«Якщо пам'ятник потребує окремої детальної «інструкції», щоб глядач зумів пізнати «глибокий задум» авторів на вшанування постаті Євгена Коновальця, то щось з тим «пам'ятником» не так», - написав архітектор Іван Щурко.

«Отже постаті Коновальця не буде. Не буде в жодному вигляді. А буде ось це, що на зображеннях. І мабуть, щоб осягнути і відчитати задум такого пам'ятника там доставлять «впевнену» з буклетами роз'ясненнями», - написав завідувач кафедри політичних наук у Український католицький університет UCuniversity Юрій Підлісний.
 
«Памʼятника Коновальцю у Львові не буде...Ще можна було б під землю заховати. І концептуально розказувати, що він діяв підпільно й конспіративно (сарказм). А якщо серйозно – то знайшли спосіб зробити так, щоб памʼятника Коновальцю у Львові не було», – обурюється голова Товариства охорони пам'яток Андрій Салюк.
 
«Вони знущаються з усього і усіх наших героїв. А в журі, думаю, не було жодного нашого провідного скульптора чи художника», – обурюється міжнародний гросмейстер Адріан Михальчишин.
 
«Для мене пам'ятник – це одразу щось таке, як наш пам'ятник Бандері: великий постамент, з якого дивиться скульптура людини. Притім за гіршого сценарію з нею ніяк не можна взаємодіяти. А от сучасний підхід до меморіалів – це для мене нові форми й цікаво передані змісти, де можна замислитися, простежити, як автори передали ідею», - прокоментував голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

ІА "Вголос": НОВИНИ