Раніше Франциск, коли висловлював солідарність з українським народом, уникав прямого звинувачення Росії.

Папа Римський Франциск вперше у своєму зверненні засудив Росію за розпочату повномасштабну війну проти України. Він також назвав виробництво ядерної зброї аморальним, як і володіння нею та її використання.

Про це повідомило Associated Press.

Зокрема, Франциск розповів про перелік подій, від яких страждає людство. Серед таких Папа Римскьий відзначив «широкомасштабну війну, яку веде Російська Федерація проти України». Раніше Франциск, коли висловлював солідарність з українським народом, уникав прямого звинувачення Росії.

Таокж Франциск засудив напад ХАМАС на південь Ізраїлю 7 жовтня «і всі випадки тероризму та екстремізму». У той же час він сказав, що атака спровокувала «сильну військову відповідь Ізраїлю», яка призвела до загибелі тисяч людей і викликала гуманітарну кризу в Газі.

Він закликав до негайного припинення вогню, включно з Ліваном, і звільнення заручників, утримуваних у Газі, і повторив позицію Святого Престолу, яка прагне до рішення про створення двох держав для Ізраїлю та палестинців і міжнародно гарантований особливий статус для Єрусалиму.

Також у своємо звернення Папа Римський засудив практику сурогатного материнства. На думку Франциска, дитина є подарунком і «ніколи не є основою комерційного контракту», він закликав до глобальної заборони сурогатного материнства.

До слова, наприкінці липня 2023 року Папа Римський Франциск назвавросійську владу «братами» і закликав повернути зернову угоду.

«Закликаю моїх братів, представників російської влади, відновити Чорноморську ініціативу, щоби була можливість безпечно транспортувати зерно», – сказав він.

Водночас, коментуючи обстріли зернової інфраструктури в портах, Папа Франциск не сказав прямо, хто саме їх здійснює.

ІА "Вголос": НОВИНИ