Відновити чи розширити власне виробництво, створити нові робочі місця, та, зрештою, втілити бізнес-ідею місцеві та внутрішньо переміщені особи, діючий та релокований бізнеси змогли завдяки підтримці Львівського регіонального партнерства зайнятості “Опліч”, яке функціонує в регіоні з січня 2023 року.

Серед втілених бізнес-ідей переможців конкурсу бізнес планів “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес” вироби хенд-мейд, послуги у сфері краси, деревообробки та інші. Власниця майстерні крафтових меблів Катерина Головачова розповідає, для початківців у бізнесі “Опліч” пропонує менторську підтримку з індивідуальними консультаціями:

«Дуже вдячна партнерству за навчання і постійну менторську підтримку, тренінги з маркетингу та бухгалтерії. Буквально взяли за руку і допомогли від «А» до «Я»: відкрити ФОП, налагодити продажі, виробництво і по цей день нас не залишають, а продовжують допомагати»

Любов Трибун директорка комп’ютерної «Академії ITSTEP Мелітополь» розповідає, з початку повномасштабного вторгнення академія втратила приміщення, в якому працювали, а також все обладнання. Проте, жінка каже, завдяки підтримці партнерства бізнес змогли відновити на Львівщині.

 «Підтримали нашу грантову заявку і ми змогли придбати нове обладнання, повністю облаштували комп’ютерний клас. який зараз працює і тільки в даному комп’ютерному класі в нас навчається 150 дітей», – ділиться директорка ТОВ «Академія ITSTEP Мелітополь» Любов Трибун.

На підтримку місцевих та релокованих бізнесів було виділено – 240 тис дол. 25 переможців конкурсу завдяки грантовій підтримці закупили нове обладнання та створили понад сотню додаткових робочих місць.

 «Фактично наша діяльність була направлена на підсилення ринку зайнятості у Львівській області, на допомогу фірмам для їхнього розширення. В тому числі релокованим і місцевим підприємствам. Це початок чогось дуже інноваційного в нашому регіоні», - каже голова ГО «Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

Серед учасників партнерства і Львівська обласна військова адміністрація, спільно з якою вдалося створити цифрову платформу “Опліч”. На онлайн-ресурсі зібрана вся необхідна інформація для розвитку бізнесу та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. У обласній адміністрації також заявляють, що у найближчі роки, Україна відчуватиме брак мільйонів працівників, саме тому потрібно стимулювати людей до працевлаштування. 

«Будучи тиловим регіоном, якщо брати функціональні типи територій, ми є одним з тих китів, на яких сьогодні тримається економіка держави. Тож всі ініціативи, які є навколо бізнесу: грантова допомога, менторська підтримка, дуже великий акцент сьогодні на перепрофілюванні працівників - оце все об’єднується в дуже правильну ініціативу «Опліч», – розповідає директор департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда.

Відтак, представники малого та середнього бізнесу об'єдналися і підписали меморандум про співпрацю та наміри створити бізнес асоціацію «Опліч».

В межах Проєкту  Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmb

ІА "Вголос": НОВИНИ