Україна перемогла у конкурсі Євробачення 2022 завдяки виступу Kalush Orchestra. Хлопці у грандіозному фіналі не залишили шансів конкурентам, заспівавши пісню Stefania. Це третя перемога України у конкурсі. У минулому, ми перемагали у 2004 і 2016 роках.

Хлопці з Калуша «пофарбували» сцену в італійському містечку Турин в кольори українського прапора й перемогли у нелегкому протистоянні з іншими співаками. 

Як пройшов найвідоміший пісенний конкурс світу та які емоції вирували після оголошення переможця читайте у матеріалі ІА «Вголос».

Результати Євробачення-2022

Глядачі з різних країн Європи та світу віддали Україні максимальну кількість балів - 439! Це рекорд для наших артистів за усю історію Євробачення.

Максимальні 12 балів Україна отримала від журі Польщі, Литви, Румунії, Латвії та Молдови.

Українське національне журі свою найвищу оцінку віддало представнику Великої Британії.

Як розподілилися голоси членів національного журі різних країн світу

До слова, ще до фіналу букмекери прогнозували гурту перемогу з величезним відривом від конкурентів. Ймовірність тріумфу калушан оцінювалася у безпрецедентні 62%.

Як виступив Kalush Orchestra

Kalush Orchestra підірвали своєю піснею усіх глядачів у залі арени Пала-Альпітур. Усі присутні просто шаленіли під час виступу українців, і після фінальних акордів.

А після виконання пісні фронтмен гурту Олег Псюк, під загрозою дискваліфікації, закликав увесь світ допомогти Україні, зокрема врятувати захисників Маріуполя, які зайняли оборону на меткомбінаті «Азовсталь». 

«Please, help Ukraine, Mariupol, help Azovstal right now!» - сказав він.

Після його слів, Європейський мовний союз вирішив не дискваліфіковувати українську команду. Вони сказали, що «розуміють весь біль українського народу», а заяву гурту розцінили «як гуманітарний заклик, а не політичний».

На пресконференції переможців Євробачення Олег відповів, чи не боялись учасники гурту дискваліфікації за заклики зі сцени допомогти врятувати захисників Маріуполя.

Його слова почули близько 200 мільйонів людей у всьому світі, ба більше, навіть ті, хто не знав про війну в Україні, зацікавилися подіями у нашій країні.

Про це свідчить той факт, що пошуковий запит за словом Azovstal у Google зріс в десятки разів після заклику українського артиста.

Олег, в інтерв'ю Суспільному, поділився, що мріє, аби наступний конкурс відбувся у його рідному Калуші Івано-Франківської області.

Як пише РБК-Україна, міський голова міста Андрій Найда уже підтвердив, що готовий провести тут Євробачення, а місцеві мешканці вже збираються радо прийняти іноземних гостей.

За інформацією голови Мінкульту, в Україні вже шукають місто, яке у наступному році буде приймати найпопулярніший пісенний конкурс світу.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ