Він - перший папа-слов’янин, перший серед 263 понтифіків, який здійснив офіційний пастирський і державний візит в Україну [23-27 червня 2001-го]. Святіший Отець прибув до нас під гаслом  “Христос - дорога, правда і  життя”.
 

Київ: офіційні зустрічі і Літургія   

Так, йдеться про св. п. Папу Івана Павла II [Кароля [ЮзефаВойтилу], якому нині [18 травня] виповнилося б 102 роки.
У Києві Його Святість зустрівся із Президентом України, діячами політичних, культурних, наукових та ділових кіл, відправив Службу Божу в латинському обряді на спорткомплексі “Чайка” [24 червня], відбув зустріч з католицьким єпископатом України в апостольській нунціатурі в Україні. Брав участь у засіданні Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, відправив  Божественну Літургію у візантійському обряді [25 червня].

Львів: Папа у соборах римо-католиків, вірмен і греко-католиків

У Львові ввечері 25 червня на летовищі Святішого Отця зустріли керівники міста  та області, дівчата в українських національних строях подали Гостю традиційні хліб-сіль. Першим місцем зустрічі став Архикафедральний собор Внебовзяття Найсвятішої Діви Марії Римо-Католицької Церкви в Україні. У соборі Вірменської Апостольської Церкви Святіший Отець молився перед Євхаристією та мав розмову з вірменським єпископом. У архикафедральному соборі Св. Юра Папа посвятив чудотворну ікону Теребовлянської Богородиці.

Святіший Отець: “Падає і дощ, щоб діти росли…

26 червня Вселенський архієрей провів Службу Божу в латинському обряді на львівському іподромі. Пізніше на площі перед церквою Різдва Пресвятої Богородиці [СихівЙого Святість зустрівся з молоддю.
 
Раптом набігла хмара і з неба прилетіли рясні його краплинки. Папа відреагував жартом – пісенькою: “Не падай дощ, бо тебе тут не треба. Обійди гори, обійди ліси і вернися до неба.
У відповідь молодь багатоголоссям скандувала: Люблю Тебе! Папа відповів: ”Многая літа, многая літа! Тому, власне, падає і дощ, щоб діти росли…”.
 
Наступного дня Святіший Отець на іподромі відправив Божественну Літургію у візантійському обряді. Після прощання на летовищі Папа  відбув у Ватикан. 4 липня на площі Св. Петра у Ватикані він привітав паломників, віддав шану “довгій історії віри, cвідчення і мучеництва”, якою є історія України. Це була 999-та за рахунком катехиза по середах. До слова, Понтифікат Івана Павла II – третій за тривалістю в історії Вселенської Церкви, поступається тільки понтифікатам Св. Петра та Пія IX.

Львів: 28 українців-мучеників 

стали Блаженними Вселенської Церкви

За 26 років Папа канонізував 482 і беатифікував 1 338 подвижників, призначив 231 кардинала, серед них - бл. п. Любомир кардинал Гузар та бл. п.  Мар’ян кардинал Яворський. 
 
Вже нового Понтифіка, наступника Івана Павла II – Бенедикта XVI обирали також Глава Української Греко-Католицької Церкви Любомир кардинал Гузар та Львівський архієпископ католиків римського обряду Мар’ян кардинал Яворський. З того часу у Колегії кардиналів поменшало італійців і збільшилось представництво інших країн та народів, вона стала “більш інтернаціональною”.
У Львові Папа  проголосив блаженними 28 мучеників за Христову віру та за вірність своїй Церкві.  Він призначив на духовну посаду Мирослава Івана кардинала Любачівського, митрополита Галицького [1914 р. н., [1984-2000], започаткував православно-католицький діалог [1979], оголосив про святкування Дня молоді [1984], зустрівся із Михайлом Горбачовим [1989], проголосив Свв. братів Кирила і Мефодія, поряд із Св. Бернардом Нурсійським,  Патронами Європи [1980], видав послання “Східне світло” [1995], інструкцію “Дар життя”, проголосив 1989-й рік Марійським Роком.
 
Папа неодноразово виступав проти поширення гедоністської та меркантильної культури. Це, передусім, стосувалося жінок Центральної та Східної Європи, у т. ч. й України, закликав до уникання будь-яких форм евтаназії.
 
13 травня 1981-го Вселенський архієрей пережив замах терориста Алі Агджі, який спричинив 6 операцій та прогресування хвороби Паркінсона. Згадаймо, що Вселенський архієрей неодноразово повторював, що, можливо, зло стало настільки великим та сильним якраз для того, щоби зробити великим і сильним добро. Чи не стосується воно сьогоднішніх реалій стосовно агресії росії в Україні. Переможемо велике зло – здобудемо велике і сильне добро.

Папа - громадянин світу - належав всім

Він займався спортом, практикував прогулянки гірськими стежками, захоплено милувався селянськими садибами і маленькими фермами на території резиденції. Може, це нагадувало йому Польщу часів його дитинства та молодості. А ще залюбки грав у теніс, плавав у басейні в заміській резиденції, любив збирати гриби у лісі, смакувати вино, слухати музику [вино та музика серце звеселяють [Сир. 40:20], катався на лижах, мав твердий потиск руки. Так, і найзвичніше людське рукостискання свідчило про його готовність вислухати кожного співбесідника, якщо треба, дати йому пораду, принаймні, зрозуміти серцем і розумом. Та й навіть сама широка білозуба посмішка цього видатного поляка [давалися взнаки, видно, ще студентські заняття аматорським акторством] виказували в ньому добродушно-зичливу, аніж сумовито-аскетичну людину. Безальтернативно – він був громадянином світу
 

Іван Павло II – богослов і філософ, покутник

 
Усього Іван Павло II  видав 15 апостольських настанов, 11 апостольських конституцій і 43 апостольські листи. Оголосив 14 енциклік, присвячених духовному служінню, соціальним питанням, сучасному  суспільному розвитку тощо. Перу Понтифіка належать 120 філософських та богословських праць. у т. ч. 5 книг. Обсяг публікацій – майже 50 томів, тобто близько 80 тис. сторінок.
 
Папа вперше просив вибачення у Константинопольського патріарха Варфоломія I за здійснення погрому хрестоносцями Візантійської імперії, прощення в українців за вчинені їм Католицькою Церквою кривди упродовж минулих століть, за мовчання під час Другої світової війни та Голокосту.  Понтифік відвідав також колишній концтабір Освенцім, вклонився пам’яті замученим жертвам нацистського режиму.
 
Серйозним кроком назустріч православному світу стало повернення Іваном Павлом II Патріархові Варфоломію I християнських святинь - мощей “учителів Церкви”, Свв. Григорія Богослова та Івана Златоуста, шанованих і на Сході, і на Заході. Завдяки Понтифіку православній грецькій спільноті Рима повернено храм Св. Теодора, обіцяний ще 1967-го.

Папа – екуменіст, мандрівник, пастир і державник

Він також вперше після Апостольських часів відвідав синагогу, назвавши юдеїв старшими братами [Рим, 1986], вперше відвідав православну Румунію [1995], Дамаск [2001], молився в обложеному мусульманами Сараєво [1997], Гавані [1997], біля Стіни Плачу в Єрусалимі [2000]. Тисячолітній ювілей хрещення українців Cвятіший Отець відзначив у Римі [липень, 1988) та Ченстохові [Польща]. Апостольський Престол визнав законність єпископських хіротоній в надзвичайних умовах підпілля усіх владик в Україні сущих, які вийшли з катакомб і призначив їх архипастирями з Апостольського рамена. Святий Отець головував на засіданнях 15 синодів єпископів, на 143 церемоніях проголошення блаженних та на 50 канонізаціях святих.
 
8 лютого 1992-го Ватикан визнав суверенність і державну самостійність України.  Папа високо оцінив політичну зрілість та витримку українського народу. На одній із зустрічей з українськими паломниками він сказав: ”Мої найдорожчі, запевняю вас і весь народ України, що у ці дні в особливий спосіб молюся за вашу улюблену Батьківщину”. Святіший Отець провів 420 зустрічей з главами держав і монархами, майже 190 зустрічей із прем’єр-міністрами, близько 20 - з міністрами. За цей же період Вселенський архієрей здійснив 250 пастирських подорожей, у т. ч. - 104  зарубіжні візити. Площу Св. Петра [Ватикан] відвідали понад 17 млн. паломників;  ще понад 8 млн. зустрічалися з Папою під час пастирських і державних візитів. Понтифік регулярно зустрічався із бізнесменами, письменниками, музикантами, артистами, художниками… До слова, один із них – київський художник Андрій Кулагін, портрет його авторства Папа Іван Павло II вибрав у статусі офіційного.

 Чи є борги у Святого Престолу перед українцями?

На жаль, є. Праведний митрополит Андрей [Шептицький] донині не набув статусу Блаженного. А йде вже 64 рік від початку беатифікації Українського Мойсея. Ми пам’ятаємо слова Св. Івана Павла II: ”…Сподіваємось одного дня побачити його [митрополита Андрея [Шептицькго] у славі святих”; ”…Треба зробити належне посилання на його героїчну апостольську діяльність, щоб зрозуміти по-людському незрозумілу живучість Української Греко-Католицької Церкви в темні роки переслідуваньВідомо, що Владика жертовно терпів упродовж 6-ти іноземних режимів, але плекав і зберіг Церкву Христову, вірність Апостольському Престолу. Ознаки апостольства… у всякому терпінні, в ознаках, а також чудесах і проявах сили” [2 Кор. 12:12].
Українська Греко-Католицька Церква поки що не має офіційного визнання Глави Церкви Патріархом.
Хоча миряни, духовенство, чернеча спільнота, семінаристи з часів Ісповідника віри Церкви Христової Йосифа кардинала Сліпого йменують своїх найвищих пастирів Патріархами. Іван Павло II в Апостольському благословенні з нагоди перенесення в Україну тлінних останків Верховного Архієпископа, бл. п. Йосифа кардинала Сліпого [1992] писав: ”Ми віримо, що цей слуга ”вірний і мудрий” [Луки 12:42] перебуває у славі свого Господа, осяяний блиском Бога, за Якого мужньо засвідчив своєю добротою, у тій спільноті, що упродовж довгих років була у насиллі безбожництва. Його життя повне самозречення не осталось безплідним. Разом з єпископами, священиками, монахами і монахинями та переслідуваними вірними він простелив свободу сучасній Україні”.

Українці вдячні за молитви чинному Папі, хоча неоднозначно сприйняли його розуміння “примирення”. “ Хіба з одного джерела виходить вода солодка й гірка? Чи може… смоківниця родити оливки, а виноградна лоза – смокви? Ані солончак не може давати солодкої води [Якова. 3:11-12]. 

Чи прозрів Святіший Отець Франциск на 78 день війни путінської росії в Україні під час зустрічі із молодими вдовами Катериною Прокопенко та Юлією Федосюк, які зі сльозами на очах вручили Його Святості листи та світлини від своїх загиблих чоловіків. Не відбулося  та й не могло відбутися примирення між добром і злом.

“Де твоє, смерте, жало?” [1 Кор. 15: 55]. Церква і українські віруючі моляться Богові і терпеливо чекають відповідних дій Святого Престолу… 

Для ІА «Вголос» Степан Боруцький.

ІА "Вголос": НОВИНИ