Після трагедії у Стрийському парку, у Львові почали обстежувати дерева, під якими розташовані лавочки. Тож на площі Ринок у Львові зріжуть стару липу біля фонтану «Адоніс» та обріжуть аварійні гілки каштану, що неподалік фонтану «Діана».

Про це повідомляє управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради.

Так, липа, яку мають намір зрубати, вже засохла. Але спиляти її вирішили тільки після того, як у Стрийському парку під час бурі під гілками дерев, що впали, загинули молоді люди.

Окрім того, будуть обрізати крону каштану біля фонтану «Діана». Після буревіїв стан каштану суттєво погіршився і міська влада вирішила вжити заходів, поки гілки каштанів не впали на відвідувачів літнього майданчика.

«На місці липи буде висаджено крупномірний саджанець, а щодо каштана, будемо спостерігати за його станом та сподіваємося, що він ще потішить нас своїм квітуванням та літнім затінком,» - говориться у повідомленні.

Водночас начальниця управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської Ради Олександра Сладкова зауважила, що у каштана чудовий вигляд, але має одну дуже небезпечну масивну гілку, яка під час останніх негод дала тріщини. Тому гілку будуть понижувати та розвантажувати, допоки не переконаються, що основний ризик минув.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», вночі в неділю, 1 серпня, під час бурі, гілки дерева, які нависали над лавочкою, зламалися і впали на молоду закохану пару. Юнак та дівчина загинули миттєво. 

Адвокат Олег Мицик, який зацікавився, хто ж винен у тому, що гілки впали на голови людей, здобув фото зламу та засумнівався у версії чиновників міськради, що дерево було цілком здоровим.

«Безперечно, я не експерт-біолог, не закінчував лісотехнічний, але і незрячому видно, що у місці, від якого відламалася ліва частинка V -подібного стовбуру, відбувалися біологічні процеси, очевидно, несумісні з поняттям здорового дерева. Понад те, у «сідловині» вже почало рости нове деревце, коріння якого проглядаються на фото. Питання, чи частина стовбура, нахилена над алеєю парку і над лавками, підлягала негайному видаленню - до фахівців, але те, що місту слід розробляти нові стандарти й критерії оцінки стану дерев - факт», - заявив він. 

Також Олег Мицик в ефірі толк-шоу «Говорить Великий Львів» зауважив, що жодного кримінального покарання за смерть закоханих не буде. Тому що у 2014 році народні депутати змінили Кримінальний кодекс України: внесли правки до статті 367.  Відтепер, якщо через дії або бездіяльність чиновника хтось зазнає важких наслідків, чиновник відбудеться штрафом.

«Смерть людини не є тяжким наслідком згідно з Кримінальним кодексом. Навіть якщо  дослідять увесь ланцюжок і знайдуть відповідальну особу, їй не зможуть висунути підозру», - каже юрист. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ