Два підтверджені випадки захворювання на поліомієліт, які зафіксували на Рівненщині та у Закарпатті, спричинили загрозу поширення вірусу в усіх областях України. Хвороба особливо небезпечна для невакцинованих дітей віком до 6 років. На Львівщині стартував перший етап кампанії зі щеплення від поліо.

Що варто знати про цю недугу, “Вголос” розпитав в епідеміологині Марії Озірковської.

Чому виникає поліомієліт?

“Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і може призвести до паралічів та парезів.

Недугу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та брудну воду. Інфекція  може також передаватись повітряно-крапельним шляхом”, – розповідає Марія Озірковська. 

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найсприйнятливіші до вірусу діти у віці до шести років.

“Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів. Найнебезпечнішим є те, що інфекція  може викликати параліч дихальної мускулатури і серцевого м’язу, що призводить до смерті протягом кількох годин”, – каже епідеміологиня.

З її слів, є ендемічні країни, де є постійна циркуляція вірусу, це Афганістан, Пакистан та Таджикистан.

В Україні спалахи хвороби фіксували в 2015 та 2017 роках, і цьогоріч вона знову дала про себе знати. Станом на сьогодні зареєстровані два випадки недуги. У 19 контактних осіб виявлено позитивні результати.

“Теперішня епідемія поліомієліту спричинена тим, що восени підтвердився випадок захворювання у півторарічної дівчинки з Рівненщини, яка перебувала на той час у таборі в Закарпатті, де також були діти з Таджикистану.

У кінці січня лабораторія ВООЗ підтвердила поліомієліт у 2-річного хлопчика з Закарпаття. Симптоми хвороби з’явилися, поки малюка лікували від іншої недуги у Львові”

Симптоми та лікування

Зі слів лікарки, захворювання не завжди проявляється паралічами. Як правило, вони трапляються у кожної десятої хворої дитини, у решти недуга проходить у вигляді кишкових розладів чи ГРВІ.  

Інкубаційний період після інфікування людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів. 

Безсимптомно хвороба протікає у понад 70% випадків. І це робить її небезпечною для оточення.

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у горлі, нудота і блювання спостерігають у 25% випадків недуги. Саме за такої форми вірус поширюється найактивніше, оскільки його  легко сплутати з грипом.

“Рухові розлади: сильний біль у м’язах, кволість у руках та ногах  можуть призвести до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів уже не відновлюється”, – пояснює лікарка.

Як боротися з поліомієлітом?

У 1980-х роках загальна кількість випадків поліомієліту у світі сягала понад 350 тисяч на рік. 

Як відповідь на епідемію, у 1988 році була заснована «Глобальна ініціатива боротьби з поліомієлітом» та поширення масової вакцинації по всьому світу.

До 2016 року кількість паралітичних випадків зменшилася на 99,99%

“Саме тому більшість дорослих людей вже не знайома зі страшними проявами поліомієліту. Люди забули, як виглядає хвороба і які наслідки для здоров’я та життя вона має. Новому спалаху недуги у будь-якій країні можна запобігти лише у тому випадку, якщо вакцинацією охоплені не менше як 95% дітей”, – каже Марія Озірковська.

В Україні, станом на сьогодні, 73 % дітей є щепленими проти поліомієліту. На Львівщині вакцинацією охоплено майже 74 % дітей до року, які є найвразливішими до вірусу.

Де, коли та кому варто вакцинуватися?

За період життя дитина отримує 6 щеплень, які забезпечують стійкий імунітет.

  • 1 доза – 2 місяць життя дитини.
  • 2 доза – 4 місяць.
  • 3 доза – 6 місяць.
  • 4 доза – 18 місяць.
  • 5 доза – 6 років.
  • 6 доза – 14 років.

“Починається вакцинація інактивованою поліомієлітною вакциною, яка вводиться парентерально. Вона містить ослаблені варіанти всіх трьох штамів вірусу. Наступні щеплення дитина отримує оральною вакциною”, – зазначає Озірковська.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, з 1 лютого розпочався  перший етап кампанії зі щеплення дітей, другий етап стартуватиме навесні.

Вакцинуватимуть дітей віком від 6 місяців до 6 років (5 років 11 місяців 29 днів), які не отримали відповідних щеплень згідно з національним календарем.

Використовуватимуть  інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) французького виробництва. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. 

Як каже епідеміологиня Марія Озірковська, на Львівщині щеплення можна зробити в усіх пунктах вакцинації. Скерування має виписати сімейний лікар.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ