Сьогодні, 14 серпня, у віці 98 років відійшла у вічність остання зв'язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк.

Про це повідомив повідомив у Facebook екс-нардеп Юрій Шухевич.

Сьогодні у 14:20 за київським часом відійшла у вічність остання зв'язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк, справжня мучениця і подвижниця. З юних років належала до ОУН, була завжди на відповідальних ділянках праці. Потім стала зв'язковою Романа Шухевича, арештована в 1950 році, відбула 25 років в'язниці, - написав він. 

Довідково:

Дарія Гусяк, псевдо «Дарка», «Нуся», народилася 4 лютого 1924 року у  Трускавці у національно свідомій сім’ї Юрія та Марії Гусяків. Близькими родичами мами були такі діячі ОУН, як Дмитро Данилишин та Василь Білас. Від 1939 року мала тісні контакти з членами підпільної ОУН та виконувала доручення організації. ЇЇ батька – Юрія Гусяка НКВС арештував у 1940 році, його доля залишилась невідомою.

2 березня 1950 року, за три дні до смерті Шухевича, Дарію Гусяк заарештували і упродовж року утримували в тюрмі «на Лонцького» у Львові. 

Звільнили Гусяк у березні 1975 року. Однак дозволу на повернення на батьківщину вона не отримала. Поселилась у Волочиську на Хмельниччині у подруги по боротьбі Катерини Зарицької. З 1995 року мешкає у Львові. 

Лише з розвалом Союзу їй дали спокій. Вона знову взялася за організаційну роботу і стала організаторкою Ліги Українських Жінок.

Нагороджена президентом України у 2008 році Орденом княгині Ольги III ступеня та «Орденом Лева» від міста Львова. Указом Президента України № 336/2016 від 19 серпня 2016 року нагороджена ювілейною медаллю «25 років незалежності України»

Вічна пам’ять!

 

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ