До 120-річчя з Дня народження української художниці Катерини Білокур пошуковик Google створив дудл на її честь.

Зображення можна побачити на основній сторінці пошуку Google.

Народилася народна мисткиня в селі Богданівці на Полтавщині. У віці 6-7 років Катя самотужки освоїла читання, та на сімейній раді для економії вирішили не віддавати дівчину до школи. Малювати почала з ранніх років, однак батьки не схвалювали це заняття і забороняли ним займатися.

Катерина все ж малювала потайки від рідних, використовуючи для саморобні фарби. Створили декорації для місцевого тетру, на сцені якого теж грала.

Перша персональна виставка художниці-самоучки з Богданівки відкрилася в 1940 році в Полтавському будинку народної творчості, вона складалася з 11 картин. Виставка пройшла з величезним успіхом та згодом полотна Катерини Білокур експонувалися на виставках у Полтаві, Києві, Москві.

Коли на міжнародній виставці в Парижі Пабло Пікассо побачив картини Білокур («Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле»), він захопливо написав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»

Катерині Білокур було присвоєно звання народного художника України.

«Катерина Білокур зуміла сягнути вершин успіху і прославити українське мистецтво на цілий світ. Їй довелося пережити осуд і нерозуміння односельців, які вбачали в її заняттях малюванням спробу ухилитися від роботи. Вона зустріла нерозуміння матері, що вважала її малювання безглуздим, і все-таки, подолавши ці такі непрості в сільському житті перешкоди, вона самотужки, крок за кроком відкривала для себе таємниці живопису. Не маючи коштів на фарби й пензлі, готувала 'їх сама з рослин та щетини, не маючи спеціальної художньої освіти, альбомів та книжок, навчалася у природи», – гласить Вікіпедія.

Читайте більше новин на Вголосі:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ