Такі звістки надходять користувачам у месенджер, через звичайні смс-повідомлення, а також зустрічаються у соціальних мережах та рекламних банерах. Насправді від імені міністерства жодних повідомлень громадянам не надсилалось.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко

Програма цільового фінансування вразливих категорій бізнесу під час карантину «єПідтримка» розпочнеться 19 грудня. Механізм отримання фінансової допомоги - Online, через мобільний додаток Дія”, – зазначає Ляшко.

У рамках програми повністю щеплені від ковіду українці зможуть гарантовано отримати від держави 1 000 грн на віртуальні картки через сервіс “Дія”. Також розробляється механізм отримання коштів для тих громадян, хто цим сервісом не користується.

Передбачається, що за ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концерт або купити квитки на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки. Тим самим ми підтримаємо українських підприємців у складні часи карантинних обмежень.

Зі слів міністра , в  Україні є 16 регіонів, у яких вакциновано понад 40% дорослого населення однією дозою. І  6 регіонів, в яких повний курс щеплень закінчили вже понад 40% мешканців.

Як констатує очільник міністерства, від початку вакцинальної кампанії Збройні сили України показують найвищі відсотки охоплення вакцинацією проти коронавірусу.

Щепився майже  увесь особовий склад.  Загалом майже 92 % військових щеплені двома дозами вакцини та  98% – однією”, – повідомив  голова МОЗ.

Віктор Ляшко констатує покращення епідемічної ситуації в Україні, однак не виключає нової хвилі епідемії Covid-19.

"В Україні четвертий тиждень триває спад захворюваності на Covid-19. Зокрема, за останній тиждень кількість виявлених випадків захворюваності на Covid-19 зменшилася на 15%, госпіталізацій – на 13%».  Але епідемія ще не завершилася і можливо нас очікує нова хвиля хвороби”,– каже управлінець.

Нагадуємо, що від сьогодні, почали діяти нові карантинні правила, зокрема для відвідування громадських закладів, театрів, кіно, кафе, ресторанів, спортзалів, готелів тощо. Торкнуться вони у першу чергу невакцинованих українців.

Бізнес має перевіряти у відвідувачів всі Covid-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія». Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. 

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень. 

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19 або не мають негативний тест чи сертифікат про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

  • взяти участь у проведенні будь-яких масових заходів: культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • скористатись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо. 

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та дотримання дистанції 1.5 метрів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ