Вчора, під час візиту до України прем’єр-міністра Ірландії Міхола Мартіна, стало відомо, що союзники готові передати Україні потужні системи протиповітряної оборони.

«Вголос» звернувся до військового експерта з питанням: «Коли російські ракети перестануть руйнувати українські міста?»

Магістр державного управління, офіцер ЗСУ Роман Семчишин вважає, що росія ніколи не відмовиться від намірів знищити Україну. Тому нам потрібно оборонятися та закривати своє небо.

«У нас маса проблем прилітає з неба. І чудово, що чотири місяці своїми силами українські збройні сили утримують частину нашого неба, що працює військова авіація. Але у нас величезний дефіцит засобів протиповітряної оборони». – зазначив він.

Експерт зазначив, що важко сказати точно про яку потужну зброю вдалося домовитися. Проте варто пам’ятати, що росія має різні засоби заподіювання шкоди: і тактичну авіацію, і стратегічну, і ракети наземного базування. Тому протиповітряна оборона Україні потрібна на всі випадки.

«В Україні мають бути зони, де можна відновлювати нормальне життя, де може функціонувати виробництво озброєння. В Україні вироблялось і може вироблятися озброєння, насамперед таке, котре потрібне нам. Нам треба налагоджувати функціонування економіки. У зонах, які прикриє протиповітряна оборона, треба створити робочі місця, а також відновити роботу шкіл, постачання води, електрики та іншого», - вважає Роман Семчишин.

Також офіцер зазначив, що росія має масу дешевих безпілотників «Орлан», на які не варто витрачати дорогі ракети, аби їх збити.  А Україні тут потрібні дешеві рішення. Тому керівництву України перед переговорами варто дослухатися до Генштабу, який краще знає яке саме ППО нам потрібне. 

«Ймовірність обстрілу буде тривалий час, поки існуватиме ворожа держава, і доки ми перебуватимемо з нею у стані війни. Але уже 70-80 відсотків ворожих ракет українська ППО збиває. Проте наші запаси треба невідкладно поповнювати», - вважає він.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», у Харкові окупанти обстріляли школу для дітей з порушенням зору.  

ІА "Вголос": НОВИНИ