Львів – місто велике та колоритне. І попри відомий своєю архітектурою та неймовірною атмосферою центр, складається він ще із безлічі мікрорайонів. Кожен з яких, повірте, дивує не менше.

Ми вже розповідали вам про місцевості Сихова, а зараз пропонуємо екскурс до Шевченківського району. 

Сьогоднішній пункт призначення - Рясне.

Район "Рясне" раніше був одним з індустріальних центрів Львова

Якщо ви втомилися від постійної метушні, переповнених туристами вулиць, блиску та пафосу, то шукайте автобус із кінцевою “Рясне 1” або “Рясне 2” і вирушайте в дорогу. 

Мікрорайон Рясне розташований у межах колишнього села Рясна-Польська. Зараз пояснимо, до чого тут поляки і чому тепер Рясних у нас, щонайменше 3.

Історія (не) нашого Рясного

До Другої світової війни у селі переважали поляки, звідки, власне, і найменування місцевості. Їх у Рясному було куди більше, ніж корінних українців. І тільки із закінченням війни все змінилося. Більшість чужоземців виїхала на свої історичні землі, а до Рясної-Польської прибули родини етнічних українців, які були виселені із Закерзоння, Надсяння, Холмщини та Лемківщини в рамках операції «Вісла». 

Оскільки від Польщі в Рясному майже нічого не залишилося, то й село перейменували на Рясне.  

Єдине, що тепер нагадує про Rzęsna Polska – пам’ятник вшанування полеглих поляків у війнах 1914-1920 рр. Його збудували ще в 1932 році. Колись це був меморіал в стилі арт-деко з барельєфами крилатих лицарів. А зараз він сором’язливо ховається поміж трансформаторною будкою та цегляним парканом на вулиці Брюховицькій. Одразу й не збагнеш, що це за монумент і кому його встановили.

Згодом Рясне поділяють на два житлові мікрорайони Рясне-1 та Рясне-2, що входять до території Львова. А за його межами залишається ще одна частина Рясне-Руське (Рясна-Руська). Однак, не бійтеся заблукати. Усі частини цього мікрорайону розташовані вздовж однієї дороги. 

З невтішних новин: навіть найближчий шлях до Рясного не такий уже й близький. Через 20 хвилин позаду залишається шумний центр, через 35 – вокзальна метушня. Натомість усе частіше починаємо помічати обриси типово-домашнього містечка. Подібні райони ще називають спальними. Себто, такими, що призначені для життя. Хоча не радимо поспішати з висновками. 

Вузенька дорога, невеличкі будиночки, радісна дітвора, безліч старих заводів і плутані залізничні колії – Рясне дивує своєю простотою. 

Тут вирує зовсім інше життя, зі своїм ритмом та власними правилами. 

Доки думаєш про це, десь на фоні гуде потяг, який чи то прибув, чи покинув станцію. 

 

Відголоски промислового минулого

До слова, у межах Рясного діють дві залізничні станції – Клепарів і Рясна, а також зупинний пункт Батарівка. 

А ще вашу увагу обов’язково приверне різноманіття промислових будівель. Саме на цьому етапі з’являється дивне відчуття сплутаності часу. Моментами здається, що вас відкидає в радянське минуле, а моментами – у химерне майбутнє. Саме таким Рясне постає перед нами в сутінках, коли великі промислові будівлі відкидають протяжні тіні, ніби поглинаючи все довкола. 

До подібних споруджень можемо віднести, зокрема, Львівський фанерний завод. Будівля масштабна, з такою ж за обсягом історією. Цей завод заснували в 1917 році. Входив він до Акціонерного товариства «Oikos», що в основному працював на експорт. Торгівлю вели з Бельгією, Швецією, Чехословаччиною, Англією, Грецією та іншими країнами. З 1934 року фірма займалася виготовленням віконних рам, дверей та товарів для будівництва. 

Будівля  і справді довжелезна. Охопити її цілком не можна ні зором, ні навіть об’єктивом фотоапарата. А все тому, що колишнє товариство постійно скуповувало найближчі земельні ділянки, що прилягали до заводу. Ось і розрослися до неможливості. 

Подібних заводів у Рясному дуже багато. Найвідоміші: “Електрон“, “Автонавантажувач“, “Львівсільмаш“

Найвеличніший, напевне, “Електрон“. Не помітити цю величезну споруду важко. Вона гордо височіє збоку центральної вулиці, мов старший брат, поглядаючи на мирне життя мешканців. 

Романтика промисловості залишається в минулому – у сьогоденні ж вирує дещо інше життя. Люди повертаються з роботи. Прибувають і від’їжджають автобуси, адже трамваїв та тролейбусів тут немає. Вулицями ганяє дітвора, бо дитячих майданчиків в Рясному вистачає. Кудись снують бабусі і пробігають коти, які, як і годиться у такій місцевості, чиїсь і нічиї водночас.

Багатоповерхівок, до слова, у Рясному багато. І оточують вони здебільшого вищезгадані заводи.

Напевне, ви й самі про все здогадалися. Інтенсивну багатоповерхову забудову житлового масиву в Рясному розпочали у 1970-х роках, коли на території села набирало обертів функціонування промисловості. Питання полягало в затребуваності житла для працівників. Тож усі будинки будували саме для них. 

Тепер там живуть звичайні сім’ї, які часто майже не мають стосунку до промислового минулого району. 

За межами ілюзій

Втім, за ширмою перших вражень Рясне – комфортна місцевість для спокійного та розміреного життя. Доки гості мікрорайону підбирають метафори і вибудовують в уявні картини, тутешні мешканці проживають звичні будні. 

 

Яскраві новобудови раз у раз розбавляють сірість хрущовок. На зупинці жіночки перешіптуються про злободенне: у когось заплановане вакцинування, до когось в гості приїжджає донька із зятем, а дехто гадає, якою буде цьогорічна зима. Матусі з дітьми рояться на майданчиках, ледь встигаючи глядіти за чадами. Кілька поважних чоловіків обговорюють глобальні політичні питання біля місцевого генделика. Бабусі з дідусями проводжають останні сонячні дні на лавчоках, що біля під’їздів.



А коти лестяться навіть до незнайомих людей. Один з таких провів нас провулком до центральної дороги і повернувся до свого маленького Нью-Йорку з його ряснянськими хмарочосами.

Чого очікувати від Рясного з часом? Напевне, тільки позитивних змін, адже, як зазначено на сайті ЦМР Львова, плани на цей мікрорайон великі. Місцевість уже облаштована для комфортного життя громадян, а зважаючи на активну громаду Рясного, подальший розвиток неминучий. 

Втім, залізничні колії, промислові споруди та маленькі хрущовські хмарочоси – це і є той особливий колорит, яким цей мікрорайон вирізняється з-поміж своїх побратимів. 

Тепер же вас чекає дорога додому, якщо ви, звичайно ж, захочете повертатися. 

ІА "Вголос": НОВИНИ