Учора, 9 червня, на виконкомі Львівської міської ради повідомили про створення нового громадського простору на проспекті Чорновола. Зокрема, там планують звести фонтан, сквер та площу. Відповідно до задуму, новий простір має стати місцем відпочинку для містян та вирішити певні екологічні та транспортні проблеми.

Попри це, експерти зазначають, що у місті чимало інших розпочатих реконструкцій, які чекають свого завершення. Більшість з них просто призупинені. Головна причина - невиплата коштів підрядникам. Тож чи на часі зведення нового громадського простору у Львові з’ясовував «Вголос». 

Голова комісії міської інфраструктури Іван Рудницький вважає доцільність такого рішення вкрай сумнівною. Адже, попри війну, у Львові є безліч інших реконструкцій, які потребують термінового завершення.

«У нас в кожній районній адміністрації є розпочаті проєкти, які досі стоять на паузі або про них уже давно забули. Наприклад, така ж ситуація з ремонтом на вулиці Шевченка, яка потребує термінового завершення. Ремонтні роботи розпочали ще у січні 2021 року і вже півтора роки її не можуть зробити. Але чомусь щоразу беруться за інші, - вважає голова земельних ресурсів та агломерації Іван Рудницький. 

вулиця Шевченка


Про те, що вулиця Шевченка потребує невідкладного завершення ремонтних робіт говорить і голова комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності Ігор Зінкевич. 

«На початку воєнного стану ми почали добиватися того, щоб завершили ремонті роботи на вулиці Шевченка. Зокрема, відкрити виїзд на вулиці Єрошенка. Схожа ситуація і на вулиці Пилипа Орлика, де є дитяча лікарня. Попри те, що реконструкції не доробили, також почалися проблеми з виплатами. Якщо у бюджеті міста з’явилися кошти, то ці роботи потрібно було виконати насамперед. Тому виникає дуже багато запитань до міських чиновників та до мера, зокрема», - вважає Зінкевич. 

Нагадаємо, капітальний ремонт вулиці Шевченка стартував 30 січня 2020-го року. Першим етапом реконструкції була ділянка від вулиці Левандівської до Залізничної з організацією кільцевого руху, кошторисом у 89,6 млн грн. 

вулиця Шевченка

Цікаво також, що у Львові триває облаштування громадського простору та озера на вул. Панча 8–10, яке стартувало ще у 2020 році. Роботи обіцяли завершити цьогоріч до Дня Львова. Загальна вартість яких 22, 7 млн грн.

Озеро на вулиці Петра Панча

Ремонті роботи на озері досі незавершено, процес призупинено. За словами підрядників, їм досі не виплатили коштів, - розповідає Ігор Зінкевич. 

 

Озеро на вулиці Петра Панча


Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев повідомив, що між парком “700-річчя Львова” та житловою частиною збираються облаштувати дитячий простір, розмістити там об’єкти мистецтва. Також встановлять громадську вбиральню, питний фонтанчик та площу зі столиками.

Оскільки воєнний стан, то виставляти роботи на тендер ми не можемо, тому виникає питання, як ці роботи будуть проводитися. Парк 700-річчя тягнеться роками і потребує завершення ще давно. У нас є дуже багато місць, які вже давно потребують кардинальних змін,  - зазначає Зінкевич. 

Утім, ідея про спорудження нового фонтану з початку повномасштабного вторгнення не нова. Раніше «Вголос» писав, що у Львові оголосили тендер на запуск фонтану на площі Двірцевій біля Головного залізничного вокзалу. Вартість – 750 тисяч гривень.

Тендер оголосили 9 березня 2022 року, тобто на 14-й день після повномасштабного вторгнення Росії. За даними ProZorro, початок аукціону призначений на 28 березня 2022 року. Його вартість – 750 000,00 гривень з ПДВ. Замовник – Залізнична районна адміністрація Львова.

 

«Громадські простори завжди були на часі, але якщо брати до уваги ситуацію в країні, то мені така позиція не цілком зрозуміла. У місті є більш нагальні проблеми, які ми повинні вирішити. Зокрема, ситуація з комуналкою та транспортом. А у нас роблять видимість, показують картинку того, яке у нас гарне місто», - вважає голова комісії земельних ресурсів та агломерації Михайло Дідух. 

Ігор Зінкевич наголошує, що проблеми є і на вулиці Під Голоском. Де досі тривають ремонтні роботи дорожнього полотна, які спричиняють конфліктні ситуації як для водіїв, так і для пішоходів. 

«У нас люди люблять очима. Тут одне розрили, там інше, а що потім з цим всім робити? Все впирається лише в одне, витратили велику кількість грошей, а де результат?», - підсумовує Михайло Дідух. 

А де цей славнозвісний АйТі Парк біля податкової на вулиці Івана Чмоли, початок будівництва якого ще у 2018 мер особисто з делегаціями відкривав під гучні звуки композиції Луїса Мігеля «Bassame mucho»? Так ось він:

Безлічі не використаних, або й просто вкрадених інвестицій. Ось така війна..

Посадові розпорядники досі вважають себе безневинними жертвами обставин та нарікають на важкі умови праці. А це ж війна - ой як завадила вчасно вивести кошти на офшори дочірніх компаній. Навіть цей факт не може мобілізувати, чи, просто, заставити належно працювати відповідні міські структури. Панібратство, сімейні підряди та, часом, навіть публічна корупція, у вигляді прозоРРих тендерних аукціонів для потрібних осіб, призводять до логічних наслідків.

ІА "Вголос": НОВИНИ