У ніч на 3 липня у російському Белгороді пролунали «гучні вибухи». У ЗМІ з’явилися перші кадри, на яких було видно дим у місті, а в небі над ним - сліди роботи системи ППО. Губернатор регіону повідомив про загиблих і руйнування, проте не став пояснювати, що саме сталося.

Що трапилося? 

Вголос вранці писав, що губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков заявив, що в Бєлгороді була серія «гучних звуків» і імовірно там спрацювало ППО.

Півгодини тому в Бєлгороді було чути серію гучних звуків. Горить приватний житловий будинок на вулиці Маяковського, 23. Причини того, що сталося, з'ясовуються, імовірно спрацювало ППО», - заявив він.

Пізніше він повідомив про щонайменше трьох загиблих та чотирьох постраждалих - серед яких чоловік у тяжкому стані та 10-річна дитина.

Губернатор області повідомив, що були пошкоджені 11 багатоквартирних будинків і не менше 39 приватних.

Згодом, з’явилася інформація, що пошкоджено 50 будинків. З них п’ять приватних будинків зруйновані повністю.

Губернатор не наводить причин вибухів у місті.

Після чого у мережі з’явилося відео пожежі.

У той же час вибухи протягом ночі лунали і у тимчасово окупованому Мелітополі. В районі Авіамістечка видно стовп диму.

Вибухи у Курську та збиті безпілотники 

У ніч на 3 липня вибухи чули і в російському місті Курськ. Губернатор регіону повідомив, що працювала ППО. 

Мешканці Курська повідомляли, що чули вночі звуки вибухів. У соцмережах публікували відео, на яких, як стверджується, знята робота систем ППО в небі над містом.

Старовойт зранку повідомив, що ППО нібито збили «два українські безпілотники »Стриж«» на підльоті до Курська.


Як відреагувала росія? 

Одразу після обстрілів, росія почала звинувачувати Україну в обстрілі Бєлгорода, внаслідок якого загинули щонайменше троє, а поранення отримали четверо цивільних.

Однак у місцевих Telegram-каналах почали публікувати фото, на яких видно фрагмент ракети російського зенітно-ракетного гарматного комплексу «Панцир С1», який застряг в одній із обстріляних багатоповерхівок.

На озброєнні ЗСУ таких ракет немає і ніколи не було. На це звернули увагу в мережі.

В обстріляних багатоповерхівках Бєлгорода застрягли фрагменти ракет російської ЗРГК «Панцир С1».

Фото із фрагментами ракет з'явилися, зокрема, у Telegram-каналі «Жесть Белгород».

Однак там на те, хто міг випустити ракету з озброєння, яке перебуває на озброєнні армії РФ і ніколи не постачалося в Україну, уваги не звернули. Замість білгородців це зробили у Telegram-каналі «Сіяч вітру».

«У будівлях Бєлгорода, які постраждали внаслідок нічного обстрілу, застрягли фрагменти російського ЗРГК »Панцир С1«. На озброєнні України такої техніки немає. Схоже, загиблі жителі Бєлгорода (наразі повідомляється про п'ятьох) стали жертвами своїх же військових. Що це було – навмисна провокація чи помилка – скоро стане зрозуміло, виходячи із заяв російського керівництва», – зазначено у коментарі до фото.

Відповідь України

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ опублікувало у своєму телеграмі пост із відео з місця подій зі словами: «Нічна »бавовна« в Бєлгороді. Напевно вже не так їм весело дивитись обстріли Харкова».

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук у телеграмі звернув увагу, що низка ЗМІ повідомляють про можливий обстріл Бєлгорода ракетами російської ЗРПК «Панцир С1». Залишки ракети нібито знайшли на місце обстрілу.

У Бєлгородській області, як і в інших регіонах Росії, які межують з Україною, у квітні було оголошено «жовтий» рівень терористичної небезпеки.

Після початку «військової операції» і початку війни проти України влада цих областей неодноразово заявляла про обстріли та вибухи, у Бєлгородській області заявляла про загибель двох місцевих жителів.

Зазначимо, Бєлгород розташований неподалік кордону з Україною та Харкова, який Росія нещадно обстрілює останніми тижнями.

Президент України Володимир Зеленський заперечує, що українські війська ведуть бойові дії на території Росії.

При цьому в раді національної безпеки та оборони України раніше допускали ймовірність перенесення бойових дій на суміжну російську територію, якщо цього вимагатиме оперативна обстановка.

ІА "Вголос": НОВИНИ