Вашингтон вже висловив свої побоювання керівництву Білорусі «в приватному порядку»

США розглядають переміщення російських військових до Білорусі як можливу підготовку до вторгнення в Україну. Про це повідомила пресслужба Держдепу.

На думку американських чиновників, теоретично Росія може розмістити війська в Білорусі під виглядом спільних військових навчань, щоб напасти на Україну.

«Пересування російських військ у напрямку Білорусі, які, ймовірно, здійснюються під приводом регулярно планованих спільних військових навчань, викликають занепокоєння. Це викликає побоювання, що Росія може розмістити війська в Білорусі під виглядом спільних військових навчань, щоб, можливо, напасти на Україну з півночі», – заявили у відомстві.

На думку представників Держдепу, співучасть Білорусі в такій атаці була б абсолютно неприйнятною для білорусів і для багатьох всередині режиму.

Також Держдеп нагадав, що в лютому Білорусь може змінити свою конституцію. Ці зміни, зокрема, фактично дозволять Росії розміщувати постійні гарнізонні сили на білоруській території, що стало б викликом європейській безпеці.

Відповідно, за інформацією США, позиції Лукашенка «ослабли, і можливо, не підлягають відновленню». Ситуація є настільки критичною, що Держдеп взагалі ставить під сумнів, чи бере Лукашенко участь у прийнятті рішень щодо використання білоруської території.

Нагадаємо, як писав «Вголос», керівник Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох, посилаючись на дані розвідки, повідомив, Росія може здійснити широкомасштабне вторгнення до України найближчими днями.

ІА "Вголос": НОВИНИ