Надання каналу «Дом» статусу загальнонаціонального розглянуть на засіданні Верховної Ради 27 січня.

Верховна Рада планує на засіданні 27 січня розглянути у другому читанні проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (№ 4487). Про це йдеться в розкладі засідань парламенту, повідомляє «Детектор медіа»

У разі ухвали документ надасть державному російськомовному каналу «Дом», який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, статус загальнонаціонального.

Нагадаємо, телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року для «об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного».

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції тимчасово окупованих територій, що мати в собі формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Однак згодом з телеканалом трапилось декілька скандалів. Як повідомляв «Вголос», влітку 2021 року український телеканал «Дом» включив у карту Росії окупований нею Крим, а пізніше виявилось, що російськомовний телеканал «Дом», який фінансується з державного бюджету України з метою мовлення на тимчасово окуповані території, на регулярній основі транслює кінофільми з пропагандою комунізму.

Як заявив, ексголова Інституту національної пам’яті та народний депутат від «ЄС» Володимир В’ятрович в інтерв’ю проєкту «Говорить Великий Львів», оновлення телеканалу «Рада», в яке вкладають десятки мільйонів гривень, та спроба надати російськомовному телеканалу «ДОМ» загальнонаціональне мовлення – це бажання президента Зеленського отримати власний медіаресурс за державні гроші.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ