Сейм Польщі схвалив законопроєкт про офіційне визнання сілезької мови як регіональної. Для того, аби законопроєкт вступив у силу, його має ухвалити Сенат.

Про це повідомляє The Mayor.

Під час тогорічного перепису населення в Польщі близько 460 000 людей заявили, що вони є носіями сілезької мови й використовують її для щоденного спілкування. Це спонукало уряд країни вжити заходів для визнання меншини, яка проживає в регіоні Верхня Сілезія на півдні країни.

Таке офіційне визнання дозволяє викладати регіональну мову в школах і використовувати її в місцевих адміністраціях у муніципалітетах.

У Польщі вже є ще одна офіційна регіональна мова – кашубська. Це мова невеликої меншини, якою розмовляє близько 87 000 людей на узбережжі Балтійського моря поблизу Гданська. Цей статус він має з 2005 року.

Ситуація з сілезькою мовою, однак, була більш складною та суперечливою, оскільки багато лінгвістів вважають її діалектом польської, а не окремою мовою. Сілезька мова зазнала значного впливу німецької лексикографії, хоча вона має граматичну структуру, подібну до польської.

ІА "Вголос": НОВИНИ