Майже кожному власнику собаки доводилося мати справу з блохами. Паразити розміром 1-2 мм здатні спровокувати в улюбленця будь-якого віку проблеми зі здоров'ям. Тому важливо знати, як попередити появу бліх у тварини.

Звідки у цуценяти можуть взятися блохи

Блохи можуть з'явитися навіть в улюбленця, який не виходить з дому. У новонародженого цуценяти є ризик заразитися блохами від зараженої матері. Паразитів від тварин (собак, котів) за межами будинку нерідко приносить людина - на взутті та одязі. Іноді блохи потрапляють у будинок із підвальних приміщень. У групі ризику - приватні будинки та квартири на першому поверсі, особливо в лісовому масиві або щільній міській забудові.

Крім того, блохи у цуценяти можуть з'явитися, коли воно почне виходити на вулицю. Паразитів переносять птахи, коти, а також щури та інші гризуни. Високий ризик зараження є в місцях, де буває багато власників тварин та велика кількість улюбленців: у грумера, у ветеринарній клініці, на перетримці або майданчику для вигулу собак. 

Чому блохи становлять небезпеку

Слина бліх здатна викликати у тварини алергічну реакцію - блошиний дерматит. Крім того, цуценя може вичісувати місце укусу, що провокуватиме запалення шкіри і появу вторинної інфекції. 

Друга проблема – дипілідіоз. Шлунково-кишковий тракт вихованця можуть вразити стрічкові хробаки. Вони здатні викликати у тварини свербіж у ділянці анального отвору, розлад травлення, втрату ваги, а також здатні передаватися людині.

При серйозному зараженні у цуценят здатна розвинутися анемія - зниження кількості еритроцитів у крові. Відсутність лікування і сильна інвазія може призвести навіть до смерті тварини.

Як проявляється ураження блохами у цуценят

Блохи розташовуються біля основи шерсті улюбленця, де вони присмоктуються до шкіри цуценяти, використовуючи хоботок. Визначити, що тварина страждає від паразитів, можна за низкою ознак:

  • Фекаліями бліх. Виглядають як маленькі темні крапки на шерсті тварини. Якщо їх вичесати на зволожений звичайний або фільтрувальний папір, через кілька хвилин з'явиться червоний відтінок - це кров у калі паразитів.
  • Почісування і викушування. Укуси бліх турбують цуценя, тому воно частіше чешеться і щось викушує в шерсті. Внаслідок цього може виникати запалення шкіри, з'являтися висипання. 

Якщо самостійно бліх не виходить виявити, а непрямі симптоми є, рекомендується звернутися до ветеринара. 

Як обробляти цуценя від бліх

Щоб позбутися паразитів, їх потрібно прибрати не тільки з цуценяти, а й з навколишнього середовища. Методи боротьби залежать від віку улюбленця.

Більшість протиблошиних препаратів не рекомендується використовувати, поки цуценяті не виповниться 2 місяці. При появі паразитів до цього віку зверніться до ветеринарного лікаря за консультацією.

Після 8 тижнів можна використовувати спеціальні засоби: краплі, спрей, шампунь, таблетки або нашийник. Перед вибором засобу рекомендується візит до лікаря, він допоможе підібрати варіант для улюбленця. Застосовуючи препарат, суворо дотримуйтесь інструкції на пакуванні. 

Щоб надалі запобігти появі бліх, регулярно виконуйте профілактичні заходи, серед яких:

  • чистка будки (за її наявності);
  • регулярна обробка протиблошиним засобом усіх вихованців;
  • періодичне прання, чищення або заміна підстилок усіх тварин у будинку;
  • ретельний огляд собаки, особливо в разі виникнення будь-яких симптомів.

Якщо зараження підтвердилося, обробіть приміщення від бліх і лікуйте цуценя згідно з рекомендаціями ветеринара.

Матеріал опублікований на правах реклами.

ІА "Вголос": НОВИНИ