Показники захворюваністі на коронавірус в області є стабільно високими. За вчорашній день хворобу виявили у 850-ти пацієнтів.

Про це під час брифінгу повідомив Олег Когут, регіональний координатор з питань вакцинації.

“Ситуація із захворюваністю на коронавірус на Львівщині  є стабільно високою. Якщо вчора ми говорили про 511 випадків виявлення захворювання, то сьогодні маємо вже 850. 2490 пацієнтів перебувають у стаціонарах”, – розповів Олег Когут.

Людмила Гринів,  лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної лікарні зазначила, що стан пацієнтів, які зараз  лікуються в цій медичній установі, важкий. Усі хворі є кисневозалежними.

“Кількість хворих є меншою, аніж місяць тому, але вони є тяжкими. Переважно це люди, які самостійно лікувались в домашніх умовах і відповідно поступили в важкому стані”, – каже лікарка.

На запитання журналістів щодо інфікування жителів Львівщини штамом “Дельта”, Олег Когут запевнив, що лікування будь-яких штамів проходить однаково – важливим є лише  стан хворого та перебіг недуги.

“Питання яким штамом захворіла людина – це теоретичне питання до науковців, які вивчають його циркуляцію. У лікуванні керуються принципом - людина хвора на коронавірус. Вірус і далі мутуватиме  і будуть виникати нові штами. Важливими є два моменти: це важкість перебігу хвороби і чи отримала людина вакцинацію”, – зазначив Когут.

За його словами, щоденно в області в середньому вакцинується 20000 людей. Перебоїв з вакцинами немає. Загалом на Львівщині станом на сьогодні проведено 1 544 498 щеплень (з них 665 167 - другою дозою): вакциною  «Covieshield»   – 38 403, «AstraZeneca» - 176 617, «Coronavac» - 430 405, «Pfizer» - 738 712, «Moderna» - 160 361.

Як повідомив координатор, у мешканців Львівщини є побоювання щодо застосування вакцини “Модернна”. Втім, з його слів, щеплення “Модерною” не дає побічних ефектів.

Що відомо про цей препарат?

 Moderna, менш відома як Spikevax, — вакцина проти коронавірусу від однойменної американської фармацевтичної компанії. Moderna є так званою РНК (мРНК)-вакциною, тобто вакциною, яка несе частину генетичного коду вірусу й імунна система людини сама виробляє антигени. Після цього організм може сформувати імунітет до коронавірусу, бо він уже знайомий із білком і може його розпізнати. Такою ж є і вакцина Pfizer-BioNTech.

Moderna схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, як і інші три вакцини, якими щеплюють українців - Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech та AstraZeneca (Covishield, SKBio).

ІА "Вголос": НОВИНИ