З початку російського повномасштабного вторгнення українські правоохоронці відкрили понад 10,7 тисячі кримінальних справ через ухилення від призову на військову службу.

Про це повідомив Офіс генпрокурора на запит hromadske.

Дані, надані журналістам, стосуються кримінальних проваджень за статтею 336 Кримінального кодексу України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Згідно з відповіддю Офісу генпрокурора, у 2022 році таких кримінальних проваджень було зареєстровано 2431. У 2023-му їхня кількість зросла до 6745.

Приблизно такою самою динаміка залишається й цьогоріч. За 3 місяці 2024 року щодо ухилення від призову вже відкрили понад 1500 справ.

Водночас, як свідчить статистика 2022-2023 років, приблизно половину проваджень закривають іще на досудовому етапі:

  • через відсутність події кримінального правопорушення;
  • через відсутність у діях складу кримінального правопорушення;
  • через те, що втратив чинність закон, яким встановлювалося кримінальне правопорушення;
  • якщо існує вирок або ухвала суду про закриття кримінального провадження за тим самим обвинуваченням;
  • та якщо існує нескасована постанова слідчого, дізнавача, прокурора про закриття кримінального провадження із перерахованих вище підстав щодо того самого діяння.

До судового розгляду доходять менше третини справ, зазначає hromadske. У 2022-му до суду було направлено 446 проваджень, у 2023-му — 1768, за 3 місяці 2024-го — 258. 

Втім, скільки українців отримали вироки в цих судових справах (скільки з них умовних, а скільки реальних термінів ув’язнення) — на момент публікації новини в Офісі генпрокурора не відповіли, зазначають журналісти.

ІА "Вголос": НОВИНИ