Суд ЄС виніс рішення щодо скасування санкцій ЄС за позовами Віктора Януковича, Олександра Януковича, Олександра  Клименка, Сергія Арбузова, Віктора Пшонки, Артема Пшонки та Андрія Клюєва.

Про це "Європейській правді" повідомили у пресслужбі Суду.

Зазначається, що рішення стосується санкцій, продовження яких здійснювалось Радою ЄС протягом 2016-2018 років.

Нагадаймо, чинні санкції ЄС  щодо 12 колишніх українських високопосадовців та їхнього найближчого оточення були продовжені у березні 2019 року і залишаються чинними. Рішення про заморожування коштів проти цих осіб неодноразово продовжувалися на один рік.

Вони звернулися до Суду ЄС з оскарженням рішень про продовження заморожування їхніх коштів у 2016 та 2017 роках щодо Віктора Януковича та одного з його синів та у 2018 році - щодо решти осіб на підставі того, зокрема, що Рада ЄС не виконала критеріїв внесення осіб в такі списки.

«Сьогоднішнім рішенням Суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, вжиті проти них за ці періоди», - йдеться у рішенні.

На думку Суду, жодна інформація, що міститься в листах української влади, на підставі яких Рада ЄС  приймала своє рішення про застосування обмежувальних заходів, не дозволяє вважати, що Рада у мала у своєму розпорядженні достатню інформацію для перевірки того, що права зазначених осіб були дотримані.

Крім того, Рада була зобов'язана проводити таку перевірку незалежно від будь-яких доказів, представлених українцями, зацікавленими в заморожуванні засобів

Як писав «Вголос», президент Росії Володимир Путін заявив, що на Майдані в 2014 році нібито були снайпери з Грузії, і повністю виправдав ексглаву України Віктора Януковича.

ІА "Вголос": НОВИНИ