ГУ ДСНС у Львівській області звернулося до Львівської обласної військової адміністрації з проханням заборонити роботу усіх закладів масового скупчення під час повітряної тривоги.

Про це «Вголосу» повідомив речник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Львівській області Віталій Туровцев.

За його словами, чіткої заборони роботи закладів масового скупчення під час повітряної тривоги - немає. Таким закладам тільки рекомендують припинити свою роботу, а відвідувачів попросити пройти в укриття, якщо таке є.  

Торговим центрам не заборонено працювати під час повітряної тривоги

Звернутися з проханням встановити заборону надзвичайників змусила трагедія в Кремечуці, де, як повідомляв «Вголос», після масованого обстрілу торгового центру російськими ракетами, загинуло 20 осіб, ще 59 зазнало різних уражень.

«Якщо людина чує сигнал повітряної тривоги, то вона повинна покинути приміщення, де перебуває: магазин, кінотеатр чи інше. Бажано перебігти в бомбосховище. А якщо такого нема поблизу, бажано відбігти якомога далі від місця скупчення людей. Це єдине правило, яке допоможе вам зберегти своє життя», - каже надзвичайник.

Проте, на жаль, за його словами, у Львівській області мешканці вже звикли до сигналів тривоги та не реагують на них. Кожен продовжує займатися своїми справами й не поспішає сховатися в укриття.

Віталій Туровцев наголошує, що надзвичайники не рекомендують торговим та іншим закладам, де може бути багато людей, працювати. Проте заборонити їм це робити, і тим більше покарати за те, що вони продовжують працювати під час повітряної тривоги, - не можуть.

«Це може зробити тільки військова адміністрація. Саме тому ми ініціюємо це питання перед Львівської обласної військовою адміністрацією та пропонуємо їм аби вони своїм розпорядженням заборонили роботу таких закладів під час повітряної тривоги», - зазначив речник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Львівській області.

За його словами, досі саме директори закладів визначали чи буде заклад працювати під час повітряної тривоги. І саме вони відповідальні за безпеку як своїх працівників, так і відвідувачів.

Тривога? Тікай якомога далі від скупчення людей

Начальник відділу захисту населення та територій управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради Олег Дубчак зауважив, що у Львові, в разі тривоги, включається централізоване оповіщення. І на п’ятому місяці килимового обстрілу України громадянам не варто нехтувати рекомендаціями як треба себе поводити під час повітряної тривоги.

Так, якщо тривога заскочила на вулиці, що буває найчастіше, варто знайти найпростіше укриття та перебути там до відбою повітряної тривоги.

«Найпростішим укриттям можуть бути підвали найближчих будинків, підземні переходи, колектори, тунелі, траншеї, канави, яри, балки чи інші природні укриття», - радить Олег Дубчак.

У Львові для перевізників громадського транспорту розроблені інструкції, згідно з якими водій повинен зупинити автобус, трамвай чи тролейбус, відчинити двері та випустити пасажирів, аби вони змогли добратися до укриття.

Проте, на жаль, водії не дотримуються цих рекомендацій. Ми бачимо як під час повітряної тривоги громадський транспорт продовжує курсувати. Хоча. Були випадки, коли трамваї чи тролейбуси зупинялися, водій оголошував, що стоятиме до відбою тривоги. Але пасажирів з салону не випускав.

«Пасажири повинні вимагати від водія аби він зупинився. Він – зобов’язаний це зробити. Але якщо він порушує, то пасажири можуть вимагати зупинитися. А коли є порушення, то пасажир може звернутися на гарячу лінію міськради і повідомити про це порушення. Ми тоді з цим звернемося до керівника підприємства і він покарає водія», - пояснює чиновник міськради.   

Він наголошує, що під час повітряної тривоги, якщо раптом станеться ворожий обстріл, а автобус продовжуватиме рухатися й осколками поранять пасажирів, відповідатиме керівник підприємства.

Так само під час повітряної тривоги повинні зупинити роботу всі об’єкти з масовим скупченням людей – магазини, кінотеатри, театри, базари та інші й вивести людей з приміщення.

«Якщо це великі торгові центри, то у них є підземні паркінги. Туди можна евакуювати відвідувачів та персонал. Якщо ж укриття нема, відвідувачів евакуйовують зовні, тому що, ми зараз бачимо, торговий центр стає місцем масового ураження», - говорить Олег Дубчак.

При цьому він наголошує, що не варто відвідувачам стояти під зачиненими дверима центру та очікувати, коли їм дозволять зайти. Навпаки, треба якнайшвидше відходити звідти й шукати собі укриття. Адже, на його думку, росіяни обрали свідомо торговий центр у Кременчуці місцем обстрілу.

«Я сподіваюся, що після цієї трагедії у всіх місцях масового скупчення людей дотримуватимуться інструкцій як діяти під час повітряної тривоги», - каже начальник відділу захисту населення та територій управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

Повітряна тривога та Служба Божа: як діяти? 

Натомість як ми бачимо. у Львові не дуже зважають на сигнали повітряної тривоги. Тобто, на ці попередження реагують переселенці, які ховалися від ворожих обстрілів у своїх містах. Саме вони розуміють які небезпеки несуть російські ракети мирним мешканцям України.

«У нас не було сигналів повітряної тривоги. Нас весь час бомбардували», - зізнався переселенець з Сіверодонецька Олексій.

Так він відреагував на мої сподівання, аби відбій тривоги настав раніше, аніж комендантська година, бо ж мені ще додому пішки йти.

А ось львів'яни продовжують прогулюватися містом при погідній годині та насолоджуватися доброю кавою у кав'ярнях з думкою: ну прилетить, то й прилетить. 

Так само, як розповіли «Вголосу», не припиняють відправ і у церквах Львова під час повітряних тривог. 

«У нас є бомбосховище. Якщо парафіяни хочуть, вони можуть спуститися туди. Але відправа не зупиняється. І святі отці не перестають молитися», - кажуть у церквах.

Щоправда, як там зазначили, майже ніхто не йде до сховища, а перечікують повітряні тривоги у приміщеннях храмів, з надією. що Бог убереже. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ