[media=84372,84373,84374,84375,84377,84379,84380,84382,84384,84385] 

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на «Reuters».

Протестувальники також критикували ослаблення демократії, освітню реформу і політику, яка, на їхню думку, призвела до бідності.

Крім того, враховуючи стрімке падіння рубля, Орбанове загравання з Кремлем уже не видається вигідним, інвестиції та торгівля опинилися під питанням.

Мітингувальники скандували: «Орбана геть!», «Fidesz» – мафія» тощо.

«Я тут, тому що придушення моїх демократичних прав і свобод зачіпає мою гідність», – сказав один з учасників акції Андреа Рошер.  

«Існує внутрішній тиск, дипломатичний тиск плюс внутрішні протиріччя у «Fidesz», й уряд не в змозі впоратися з цією купою конфліктів ефективно», – зазначив інший мітингувальник, директор центру політичного капіталу Петро Креко.

За його словами, наступні вибори мають відбутися 2018 року, тому мітинги не становлять загрози для Орбана, але якщо відбудеться їхня інституалізація, вони можуть стати загрозою.

Незважаючи на те, що організатори декларували мирний протест, без сутичок з поліцією не обійшлося. Зокрема, групи мітингувальників намагалися вступити в бійку з поліцією, як повідомляє видання valasz.hu, щонайменше одну людину затримали.

Після завершення офіційної частини протестів мітингувальники не бажали розходитися і попрямували до парламенту. Поліція оточила будівлю і застосувала проти протестувальників сльозогінний газ.

За словами організаторів, наступна акція має відбутися 2 січня.

Нагадаємо, прем'єрство Орбана відзначилося багатьма вкрай суперечливими законодавчими ініціативами.

Законопроект спричинив в Угорщині багатотисячні акції протесту з вимогою відставки уряду.

Проект передбачав плату розміром 150 форинтів, або пів'євро, за кожен завантажений гігабайт інформації. За словами представників уряду, цей крок посприяв би зменшенню боргу Угорщини. Однак багато громадян вбачали в цьому спроби обмежити їхню свободу.

Через авторитарний режим Віктора Орбана протестувальники нарекли його Януковичем.

31 жовтня Орбан відкликав скандальний законопроект, але від самої ідеї не відмовився.

ІА "Вголос": НОВИНИ