Європейський союз має намір ухвалити пʼятий пакет санкцій проти влади Білорусі, який додасть 17 осіб і 12 організацій до списку відповідальних, як вважають у Брюсселі, за доправлення і утримання тисяч мігрантів на кордоні з Польщею та Литвою.

Про це інформує Радіо Свобода.

До списку, копію якого Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода отримало напередодні його схвалення послами ЄС 1 грудня, входять національний білоруський авіаперевізник «Белавіа» та туристичні компанії, які в Євросоюзі вважають причетними в організації перевезення мігрантів переважно з Близького Сходу до кордону східного флангу блоку.

Крім того, до списку додано кілька суддів та прокурорів, які, як вважається, допомагали режиму авторитарного правителя Олександра Лукашенка розправитися з протестувальниками після суперечливих виборів у серпні 2020 року.

ЄС звинувачує Лукашенка у веденні «гібридної війни» проти ЄС за допомогою мігрантів а також у масштабних репресіях, які тривають у Білорусі після придушення масових протестів. Польща, Латвія та Литва встановили паркани та розгорнули тисячі прикордонників, солдатів і поліції, щоб захистити кордон, де розташувалися тисячі мігрантів. За даними організацій допомоги, за останні місяці загинули щонайменше 11 мігрантів.

Як повідомляв «Вголос», диктатор Білорусі Лукашенко заявив, що якщо Україна спробує вирішити конфлікт з Росією, Білорусь не залишиться осторонь, а виступить на боці РФ.

ІА "Вголос": НОВИНИ