У Львові за останні роки виникла практика, коли за кошти платників податків готують проєктно-кошторисну документацію на нові будівництва. Проте для нових масштабних об'єктів в міській казні бракує коштів, то ж з року в рік місто витрачає мільйони на документи для проєктів, які ніколи не будуть зреалізовані.

 
Зокрема, 16 листопада у ЗМІ з'явилися новини про те, що Львівська музична школа №4 уклала договір із архітектором Дмитром Сорокевичем на виготовлення ПКД для будівництва школи мистецтв з концертним залом по вул. Личаківській, 105 у м. Львові за 5,97 мільйони гривень. Дмитро Сорокевич представляє колектив архітекторів, які стали переможцями міжнародного конкурсу.
 
Сама угода на виготовлення ПКД прописана так, щоб обійти завчасне погодження цієї процедури у депутатів ЛМР. Згідно із цим документом у 2021 році виконавцю заплатять лише 500 тисяч гривень від всієї вартості. Тобто, маючи в бюджеті цьогоріч лише пів мільйона, не погодивши із профільними комісіями та депутатами загальну ціну, у виконавця замовили робіт на майже 6 мільйонів.
 
"Це ненормально, що депутати дізнаються про все нові й нові витрати з бюджету не від працівників міської ради, а від ЗМІ. Ситуація така, що вже у 2022 році чиновники Львівської міської ради прийдуть на профільні комісії з ультимативною потребою додати ще понад 5 мільйонів, загрожуючи боргом та зупинкою робіт над ПКД. Як голова комісії сьогодні на сесії звернулася до міського голови з проханням надати роз’яснення щодо цієї угоди. Наша комісія рекомендувала накласти мораторій на розробку ПКД проєктів, на які невідомо, де взяти кошти.
 
Згідно умов, прописаних в договорі, ПКД планується розробити протягом 12 місяців, а саме будівництво вартістю у 260 мільйонів провести у 2022-2024 рр. Хоча зараз в бюджеті Львова є лише стрічка на ці цілі 500 тисяч гривень. Як взагалі можна починати такі роботи, якщо немає грошей ні від держави, ні в місцевому бюджеті хоча б на перший транш для будівництва тієї мистецької школи на Личаківській, 105? Це дорога, важкостравна для бюджету обіцянка, якою мерія годує львів'ян", - наголосила Лейла Мелесова-Вальчак.
 
Депутатка нагадала, що з ініціативи голови фракції «Європейська Солідарність» в ЛМР Петра Адамика провели інвентаризацію усіх проектно-кошторисних документацій у міста Львова з 2015 року у галузі культури. Депутати виявили, що місто має ПКД на проекти, по яких вартість робіт становить 300 мільйонів, а з них виконано лише робіт на 90 мільйонів, тобто у шухлядах чиновників лежить ПКД проектів ще на 210 мільйонів.

 

Лейла Мелесова-Вальчак

 

 
Є такі проектно-кошторисні документації з 2015-2016 років, які з року в рік переходять з бюджету в бюджет, коригуються по декілька разів, але роботи по них так і не відбуваються. Тобто мільйони викидаються на вітер.
 
Лейла Мелесова-Вальчак наголосила, що позиція депутатів залишається непохитною: про нові витрати на неургентні ПКД при такій кількості невиконаних старих не може йти мова.
 
«Це як купувати шини для дорогого автомобіля, на придбання якого грошей немає», - порівняла вона.

Як раніше повідомляв “Вголос” у Львові наразі немає коштів на спорудження школи мистецтв. Втім у міськраді запевняють, що для будівництва будуть залучати іноземних інвесторів. Приблизна вартість робіт, згідно з проєктом, — 260 млн грн. Зауважимо лише, що проєктно-кошторисної документації об’єкта наразі немає, адже місто не має на неї грошей. 

17 вересня 2020 року міський голова Львова Андрій Садовий, у своїй передвиборчій програмі "Львів 2024", у разі перемоги пообіцяв побудувати нову школу мистецтв на вулиці Личаківській. Втім чи знайшло вже місто хоч якісь кошти на будівництво поки залишається загадкою.

Фото:ЛМР 

Нагадаємо, раніше голова фракції “ЄС” у ЛМР Петро Адамик заявив, що тільки у Личаківському районі місто винне підрядникам 800 млн гривень за виконані роботи. І поки не будуть віддані ці борги, не варто накопичувати нових.

ІА "Вголос": НОВИНИ