Понад 400 років провела скульптура Скорботного Ісуса на даху каплиці Боїмів у Львові. Проте в останній день осені, 30 листопада 2021 року його демонтували.

Офіційна версія – скульптура потребує реставрації.  Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради з посиланням на начальницю управління охорони історичного середовища Лілію Онищенко.

Скорботний Ісус, каплиця Боїмів
Вперше за 400 років Скорботний Ісус опустився на землю

За словами Лілії Онищенко, скульптура Скорботного Христа перебуває в аварійному стані та потребує реставраційних робіт. Понад те, чиновники побоювалися, що червневі бурі зруйнують скульптуру і вона впаде.

Натомість, як стверджує голова Львівського обласного осередку Українського товариства захисту пам’яток історії та культури Андрій Салюк, демонтовувати скульптуру з усипальниці Боїмів не обов’язково було. За його словами, хитким Скорботний Христос став після того, як з нього зняли деякі елементи, які його тримали.

На його думку, рішення про демонтаж скульптури варто було обговорити у ширшому колі фахівців і не вчиняти таких швидких дій.

«Я не бачив проекту реставрації. Такі речі варто обговорити наперед: питання монтування, питання відтворення, питання майбутнього монтування та укріплення. Такі речі варто обговорювати на ширшому колегіальному рівні», - каже Андрій Салюк.

Також фахівець каже, що літні буревії не завдали жодної шкоди скульптурі. До руйнування доклалися ті  400 років, протягом яких вона перебувала на усипальниці.

«Фактура поверхні у дуже поганому стані і її варто би укріпити. Але про це можна знати навіть не піднімаючись та не проводячи обстеження. Зрозуміло, що скульптура, яка там стоїть понад 400 років, має право виглядати як стара», - говорить голова Львівського обласного осередку Українського товариства захисту пам’яток історії та культури.

Він зауважив, що кожен дощ змивав поверхню скульптури. Основа скульптури має тріщини, які видно неозброєним оком. Десь всередині 20 століття скульптуру пробували реставрувати. А, точніше, позаливали тріщини цементом.

Андрій Салюк тривалий час досліджує каплицю Боїмів. За його словами, це рідкісний випадок, коли дах усипальниці увінчує скульптура. А щоб там була скульптура Христа – це єдиний випадок в історії мистецтва.

«Іноді кажуть, що взагалі не існує скульптур Ісуса, який сидить. Це – неправда. Навіть у Львові є ще дві такі скульптури Христа Скорботного», - каже фахівець.

А на каплиці Боїмів ми бачимо зажуреного Ісуса, який, після молитви у Гетсиманському саду, думає над своєю подальшою долею. І свого часу вона була дуже популярною. Досі такі скульптури можна побачити у країнах Прибалтики, а також у Польщі. Мабуть, такі були і в Україні, але їх знищили війни та радянська влада.

«Авторство цієї скульптури дехто приписує Андрієві Бемеру. Він також вважається автором скульптури Лева Лоренцовича. Але це – тільки гіпотеза. І вона залишиться гіпотезою. Тому що ймовірність, що ми знайдемо якісь архівні матеріали, невелика. Все, що можливо було знайти, вже знайшли та дослідили», - говорить Андрій Салюк.  

Фахівець також зізнався, що вже кілька разів бачив скульптуру Скорботного Ісуса зблизька. За його словами, скульптура дуже сильно побита вітрами, дощами та снігами. Але все одно вона вражає.

«Там немає ідеально правильних ліній обличчя та тіла. Але збережено емоції та те, що ми знаємо про Ісуса та його останні години життя, коли він усвідомлено приймав те, що йому передречено: смерть у муках. І це все підсилено вивітреними формами, для яких, як співавтор, долучилася природа», - каже голова Львівського обласного осередку Українського товариства захисту пам’яток історії та культури.

Саме тому він наполягає, що рішення про реставрацію та демонтаж  скульптури Скорботного Ісуса варто було приймати не поспіхом та одноосібно, а залучивши широке коло фахівців, можливо, навіть і зі світовими іменами.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», депутати Львівської міської ради відхилили петицію про демонтаж скульптурної композиції Моцартові-сину. 

Фото зі сторінки Лілії Онищенко у соцмережі.

ІА "Вголос": НОВИНИ