У понеділок, 6 грудня, на фасаді будинку факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка встановили меморіальну таблицю випускнику факультету, Герою України, Тарасу Матвіїву.

Про це інформує «Вголос». 
Тарас Матвіїв – журналіст, громадський діяч та Герой України, який загинув 10 липня 2020 року, захищаючи рідні землі на Луганщині. Під час мінометного обстрілу він врятував життя двох побратимів.

Фото: www.facebook.com/24th.brigade

Хоробре серце героя перестало битися у віці 31-го року. 
 
Сьогодні біля факультету журналістики зібрались усі небайдужі, аби вшанувати його пам'ять та увічнити постать колишнього студента меморіальною таблицею. 
«Сьогодні ми відкриваємо меморіальну інформаційну таблицю людині, яка в лавах Збройних сил України зробила дуже величезний чин для кожного з нас. Людини, яка в лавах Збройних сил України, рятуючи своїх побратимів, віддала життя за те, аби ми з вами продовжувати жити тут. Людини, ім'я якої Тарас Матвіїв, випускник факультету журналістики», – зазначив під час заходу депутат Львівської міської ради та магістр факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Шолтис.
Матір Тараса Валентина Матвіїв розповіла, що син ще з малечку мріяв вступити на факультет журналістики. Спочатку він прагнув стати спортивним коментатором, оскільки дуже любив футбол. Утім з часом його почала цікавити більш серйозна журналістика. 
 
Він працював кореспондентом ТРК «Ера» (2011—2012) та телеканалу TVi (2012—2013), а також дописував матеріали у виданнях «Дивись.Інфо», LB.ua та «Львівська мануфактура новин».

Коли на наші землі прийшла війна, Тарас Матвіїв залишив журналістську кар'єру та пішов добровольцем у лави Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ». Тоді герой воював у Пісках.

Згодом, у вересні 2018 року хлопець отримав військове звання молодшого лейтенанта та у грудні 2019 року пішов на військову службу за контрактом. Герой обіймав посаду командира взводу у 24 ОМБр та виконував бойові завдання на взводному опорному пункті «Сармат». 

Загинув 10 липня 2020 року під час ворожого мінометного обстрілу поблизу с. Троїцького Попаснянського району, що на Луганщині.

«Ми віримо, знаючи свого сина, що так і було би. Якби не війна, він став би відомим журналістом і втілив би свою цю мрію. Але оскільки першою мрією №1 Тараса була перемога, Крим і Донбас, то він, жертвуючи своєю кар'єрою, своїм особистим життям, здоров'ям і життям, пішов захищати свою Батьківщину, бо для нього це було понад усе»,— зазначила мати Героя України Валентина Матвіїв. 
За словами генеральної продюсерки телеканалу НТА та однокурсниці героя, Наталії Струк, Тарас Матвіїв був справжнім прикладом свідомої громадянської позиції ще з студентських років. 
"Коли почав працювати журналістом, не полишав громадської роботи, не порушив своїх принципів і пішов на Майдан, був активним учасником Революції Гідності, пізніше добровольцем, а врешті - командиром взводу. Загинув рятуючи своїх побратимів. Шляхетний чин. Його історію мають знати студенти-журналісти, його вчинки мають надихати і вселяти відчуття відповідальності молодому поколінню», — розповіла Наталка Струк.

 

Після виконання державного гімну та освячення меморіальної таблиці, із словом виступив ректор Львівського національного Університету ім. Івана Франка Володимир Мельник. 
«Україна є і Україна буде. Університет є і універитет буде. Оскільки тут працюють і навчаються люди, які є українцями, які творять Україну... Тарас Матвіїв віддав своє життя, щоб Україна і університет були тим місцем, де ми творимо свою історію », — підкреслив ректор Франкового вишу. 
Також на заході були присутні бойові побратими Тараса, які поділилися власними спогадами про нього. 
«Тарас назавжди увійшов в пантеон героїв української нації. Це людина, яка зараз розділяє одне місце з Романом Шухевичем, Євгеном Коновальцем, Степаном Бандерою і іншими українськими героями... І кожного разу, коли ми будемо говорити «Слава Україні», а у відповідь будемо чути «Героям слава«, ми завжди будемо вшановувати також і нашого побратима Тараса Матвіїва», — додав боєць »Карпатської січі" Богдан Федун.

Як «Вголос» писав раніше, 20 серпня виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив встановлення меморіальної таблиці Герою України Тарасу Матвіїву. 

Як повідомив депутат Львівської міської ради Ігор Шолтис у Facebook, 6 грудня, в понеділок о 14:00, на факультеті журналістики ЛНУ ім. Івана Франка, буде відкрито меморіальну таблицю імені Героя України Тараса Матвіїва, який героїчно загинув у 2020-му році, рятуючи бойових побратимів та захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ