На Пагорбі Слави у Львові на могилу Путіна парафіянки московського патріархату поклали квіти.

У попередні роки Пагорб Слави у Львові зазнавав різних відзначень побєдоносія 9 травня. Були тут і гучні вшанування коло «вічного вогню» з представниками російського консульства, комуністами та нащадками «визволителів». Були і бійки між українськими патріотами та тими ж нащадками «побєдоносітєлєй».  Були і різні провокації.

пагорб слави

Сьогодні ж, якщо врахувати кількість працівників поліції, які стежать за порядком, провокацій не очікують.

пагорб слави

Попри те, за дві години сюди прийшло  з десяток осіб. На кожній могилі та на плиті з іменами як бійців, так і енкаведистів, лежить або зав’яла квіточка, або цукерка, або навіть горіхи.

пагорб слави

Люди, які вшановують тих, хто тут лежить, віку років 65-70. Розмовляють між собою російською мовою.   

Пробуємо заговорити до них. Питаємо, кого вони тут вшановують.

«Молимося за тих, хто тут похований. Тут – братська могила», - відповідає мені жіночка, яка виявляється парафіянкою московського патріархату.

пагорб слави

Дві парафіянки цієї церкви палять свічки та ділять зав’ялі гілочки бузку аби вистачило всім. Про те чому саме цей день вони обрали для молитви, не пояснюють. 

Нагадаємо, зовсім недавно, у квітні, з Пагорба слави у Львові демонтували радянські зірки, символи окупантів. А ось фразу російською мовою – залишили.

пагорб слави

Чоловіки, які принесли квіти каштанів, розмовляти зі мною не хочуть. Хрестяться на могилу Миколи Кузнєцова та повільно обходять меморіал.

пагорб слави

Наступну розмову вже проводимо на Марсовому полі. Чоловік, який приніс бузок, розкладає його на плити з датами смерті, які не збігаються з закінченням Другої Світової. Тут поховані енкаведисти.

пагорб слави

«Вшановую борців з фашизмом», - відповідає він на моє питання спочатку російською, а потім повторює її українською.

«А зараз у нас йде війна з фашизмом», - питаю.

«Так, зараз у нас йде війна з фашизмом», - погоджується він.

«А хто зараз фашисти?» - продовжую допитуватися.

Чоловік не відповідає. Повертається до мене спиною і йде геть.

Тут же, на Марсовому полі, знайшли спокій українці бійці, які загинули у цій війні з російськими фашистами. Тут вже є 29 могил. Але їх цей чоловік борцями з фашизмом чомусь не вважає.

Хто тут лежить?

«Вголос» також звернувся за коментарем до історика Івана Сварника з питаннями: хто лежить на Марсовому полі та Пагорбі слави?

То ж, за словами історика, на Пагорбі слави у Львові поховані бійці, які брали участь у боях за Львів. І той самий невідомий нам Путін С.К., чия могила є у меморіалі, загинув коло Львова.

«А ось  на Марсовому полі перепоховані енкаведисти, які боролися з українцями. Зрештою, їх там не багато, всього кілька плит накривають могили. А інші плити – це символічні», - каже Іван Сварник.

Також, за його словами, зараз точаться дискусії про перепоховання цих енкаведистів. Проте єдиної думки від влади досі нема.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос»,

у Львові у церкві московського патріархату залили двері монтажною піною. 

ІА "Вголос": НОВИНИ