Цьогоріч Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла відзначає особливу дату — 10 років з моменту відновлення своєї діяльності. З цієї нагоди сьогодні у святині відбулись святкові заходи.

Про це передає кореспондентка ІА «Вголос».  

10 років тому храм знову відчинив свої двері

Сьогодні, 2 грудня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла Львівської Архієпархії УГКЦ відбулись урочистості, присвячені 10-літтю з моменту відродження його діяльності. 

Святкові заходи присвятили ще одній важливій події: на центральному склепінні храму завершили реставрацію старовинних фресок ХVIII століття авторства Франциска Екштайна.

Це подія, на яку віряни та настоятелі храму чекали понад 6 років. А вже сьогодні на відновлені барокові фрески можуть подивитись усі охочі. 

Під час урочистих заходів із привітальним словом виступив настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Української архієпархії УГКЦ Тарас Михальчук.

Він розповів історію реставрації храму та передав слово першому настоятелю Гарнізонного храму владиці Степанові Сусу. 

«Те, що ми сьогодні можемо підняти голову вверх, подивитися на цю красу, — це  клопітка праця багатьох людей та реставраторів. І це є щось світле, приємне... Це те, що будуть цінувати наступні покоління», — зазначив владика Степан Сус. 

На заході із святковим словом також виступили міський голова Львова Андрій Садовий, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький та представники Польщі.

Також було нагороджено реставраторів та усіх, хто протягом цих років докладав зусиль для відновлення унікальних фресок. 

Серед присутніх були й депутати Львівської міської ради, зокрема, своїми враженнями від побаченого поділився на своїй сторінці у Фейсбук секретар ЛМР Маркіян Лопачак.

"Старовинними розписами вкрита вся стеля та вівтарна частина церкви. На них зображені частини світу, представники різних націй та сцени із життя. Для часів, коли люди нікуди не подорожували, ці малюнки були диковинкою. Унікальні малюнки майже 300 років тому намалював чеський художник Франциск Екштайн. Тепер над відновленням фресок українські та польські реставратори працювали 6 років поспіль. Відновлення обійшлося у 20 мільйонів гривень. Заходьте і ви подивитися", — зазначив він.

2011-2021. Як змінювався храм

У ХХ столітті святині довелось перейти через десятки випробувань: вона сильно постраждала під час Другої світової війни, а у 70-х роках радянська влада використовувала її як склад для книжок. 

У 2011 році діяльність храму було відновлено. Цю подію присвятили до 20-річчя з моменту створення Збройних Сил України. Чин освячення храму тоді здійснював архієпископ і митрополит Львівський владика Ігор Возьняк. Першим настоятелем храму на той час став отець Степан Сус. 

З огляду на значні пошкодження, була потреба у належній реставрації святині. Тож вже незабаром, у 2012 році, розпочалося дослідження склепіння храму. 

Чималу роль Гарнізонний храм відіграв і під час Революції Гідності. Це місце стало справжнім центром громадського життя міста, де щодня молилися за героїв та збирали необхідні речі для учасників революції. 

Свою волонтерську діяльність святиня продовжила й у 2014 році з початком російсько-української війни. Попри це, у ці нелегкі часи це не стало перешкодою для старту першого етапу реставрації. 

Так, у 2015-му розпочався перший етап відновлення старовинних фресок центральної нави, під час якого відреставрували понад 300 квадратних метрів склепіння. 

Другий етап відбувся у 2018. Тоді реставратори дали старт реставрації ще понад 1000 квадратних метрів склепіння. 

Протягом усіх цих років і до сьогодні над відновленням унікальних 300-літніх фресок працювало 20 фахівців із України та Польщі

Реставрувати старовинні зображення вдалось завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури Польщі та Інституту «Полоніки». Загалом на роботи було витрачено понад 20 мільйонів гривень. 

ІА "Вголос": НОВИНИ