У четвер, 19 квітня, у місті Львові у стінах апеляційного суду Львова зібралися люди, щоб підтримати Ірину Фаріон. Судж мав розглядати справу щодо поновлення на посаді викладачки Фаріон, проте засідання перенесли на травень.

Щоб підтримати відому мовознавицю до суду прийшли не лише місцеві, а й навіть приїхав чоловік з Харкова Сергій.

«Я вважаю, що потрібно відстоювати відстоювати свої права, зокрема на мовному грунті. Мені це болить, я як мінімум що можу зробити це говорити українською, пропагувати українське. А якщо наприклад незаконно когось звільняють то потрібно приходити під будівлю суду і висловлювати свою громадянську позицію», – сказав харків'янин.

У холі суду журналісти зустріли пані Оксану, яка у Львові перебуває тільки декілька днів. Жінка приїхала з Лондона. Каже, що оминути стороною скандальну справу звільнення професорки не могла. 

«Мені дуже це болить, не зважаючи на те, що я в Україні вже практично не живу 15 років, для мене це було повною безглуздою несподіванкою, для мене це дуже болить. Дуже прикро, що в 2024-му році, в час повномасштабного вторгнення, ми далі продовжуємо боротися за українську мову, як би це трагічно не звучало», – поділилася жінка.

Загалом підтримати мовознавицю прийшло чимало людей. Втім процес тривав недовго. Через кілька хвилин після початку Львівський апеляційний суд переніс засідання у справі, а все через те, що не було представників Львівської політехніки.

Колегія суддів перенесла розгляд справи на іншу дату.

Ірина Фаріон сказала, що Львівська політехніка падає дуже глибоко,  не відчуваючи дна.

«Львівська політехніка послідовна в своєму нікчемстві. Тому що я не була повідомлена ні про своє звільнення, ні я не мала можливості на жодних їхніх комісіях сказати про те що насправді відбувалось і неявка політехніки до суду, свідчить про те що на їхньому боці не має жодних аргументів, крім одного – політичного тиску», – пояснила своє обурення Фаріон.

За словами мовознавиці, представники Львівської політехніки загнані настільки в глухий кут, що в них немає іншого вибору і вони поки що обирають спосіб затягування справи, аби не виставити себе в повній і абсолютній поразці.

Наступне засідання суду у справі Фаріон відбудеться 9 травня.

Нагадаємо, Ірину Фаріон звільнили з Національного університету «Львівська політехніка» у листопаді минулого 2023-го. Все через її висловлювання щодо російськомовних військових ЗСУ. Після чого мовознавиця подала позов до суду, аби оскаржити рішення про її звільнення. Втім вже у лютому цього року в Галицькому районному без виклику сторін суддя відмовив у поновленні на посаді професорки. Тоді мовознавиця подала апеляцію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ