Останки військовослужбовців радянської армії та осіб періоду Другої світової війни перепоховають з Марсового поля, що на вулиці Мечнікова.

Таке рішення прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, меморіал «Личаківський військовий цвинтар» на вулиці Мечнікова (в народі - Марсове поле) є пам’яткою історії від 1972 року. 

Офіційно вважається, що тут поховані військові, які загинули під час Другої світової війни, хоча більша частина загинула в період з 1944 до 1950 року під час каральних операцій НКВС на Галичині.

«Архітектурне вирішення меморіалу, що збудований в 1974 році - це чергування смуг чорного та червоного граніту, що мало б символізувати георгієвську стрічку. Очевидно, що такі архітектурні символи не можуть бути поряд з похованнями закатованих жертв Замарстинівської в’язниці, воїнів УПА та новітніх героїв», - каже вона.

Віднедавна, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, на Марсовому полі почали ховати героїв, які загинули під час цієї визвольної війни. То ж громадськість міста та побратими загиблих почали висловлювати своє невдоволення, що поряд з захисниками України лежать ті, хто нищив Україну. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», зірку, яка символізувала радянську владу, з Марсового поля на вимогу активістів демонтували у жовтні минулого року. Хоча демонтажеві передувала тривала дискусія. А росія навіть надіслала до Львова ноту протесту, в якій заперечувала демонтаж цього символу. 

 

 

 



ІА "Вголос": НОВИНИ