16 грудня в кінотеатрах України розпочинається показ фільму «В.о. Святого Миколая». Фільм знятий у Львові, львівськими режисерами за участі львівських акторів. Ті, хто закоханий у Львів, можуть насолодитися пейзажами львівських зимових вулиць.

Проте сам фільм, як свідчить його назва, про свято Миколая, Новий рік, Різдво та чудеса, які трапляються саме в ці дні.

Головна героїня, дев’ятирічна львівська школярка Юстина, має чи не все, що бажають її однолітки, – власну кімнату, гору іграшок, дорогий смартфон. Але мріє вона, аби її найкращий у світі тато більше відпочивав, більше усміхався та проводив свій вільний час з нею.

В.о. Святого Миколая
Заклопотаний тато не чує підказок ангела. Кадр з фільму

Мама дівчинки померла два роки тому. І тато, аби забути свій біль, багато працює та не шкодує грошей на подарунки доньці. Та дівчинка у інстаграмі створює свій віртуальний фейковий світ. І пише листа Святому Миколаєві…

«Вголос» поспілкувався з виконавцем головної ролі, ролі тата, у фільмі «В.о. Святого Миколая» Роландом Орбаном та режисеркою фільму Галиною Лишак. Роль львівської школярки Юстини зіграла донька режисерів Галини та Михайла Лишаків дев’ятирічна Дарія-Марія.

Як обирали в.о. Святого Миколая

Роланд Орбан зізнався, що роль у цьому фільмі – це його перша серйозна роль у справжньому широкоформатному кіно.

«До того мав тільки досвід зйомок у музичних кліпах. Колись Кузьма Скрябін сказав мені: «Хлопці, у вас гарні пісні, а ось актори з вас такі собі». Це було дуже давно. Але ми дослухалися до нього і почали звертати увагу на акторську гру», – каже він.

Оскільки він не професійний актор, то й вважав себе абсолютно не відповідним для цього. Але на кастинг пішов, прочитав уривок зі сценарію, заспівав і навіть станцював щось. Адже фільм є мюзиклом і від акторів очікувалося вміння співати і танцювати.

«Я думав, що це буде складно. Але я пішов на кастинг. Після того, як мене затвердили, режисер зізнався, що до кастингу навіть не розглядав моєї кандидатури», – згадує виконавець головної ролі.

Галина Лишак зауважила, що всього претендентів на ролі першого плану було понад 60. З кількох майбутніх тат Юстини обрали саме Роланда.

Страшна-престрашна історія

У фільмі є епізод, який може видатися дуже страшним, жахливим та безжальним: тато, розгнівавшись, забирає телефон у Юстинки та видаляє інстаграм. Ось так – одним чи двома кліками – і все!

Роланд Орбан розповідає, що йому важко було грати роль строгого тата. Проте режисери наполягали.

«Сталося так, що я розізлився по-справжньому і дуже сильно накричав на дівчинку. І вона розплакалася. Те, як я кричу на неї, у фільм не ввійшло. А ось як вона плаче – залишили. Засмутилася вона тоді по-справжньому. Навіть довелося зупинити зйомку, аби її заспокоїти», – згадує актор.

В.о. Святого Миколая
Гніватися на таку чарівну дитину неможливо

Натомість режисерка Галина Лишак трохи інакше згадує зйомки цього епізоду. За її словами, для зйомок вони використовували телефон, що належить акторці, яка грає Юстинку, – Даринці Лишак.  

«А на заставці у неї її фото, де вона кривляється та висолопує язика. Ось Роланд бере телефон, дивиться на екран, А там – фото кривляки. І він починає сміятися. Після того ми не могли відзняти цей епізод, бо Роланд казав, що він не може кричати на цю, як він її називав, моську», – каже вона.

Роланд також підтверджує, що кожного разу, коли він мав зіграти сцену розгніваного тата, його юна колега кривлялася і дражнила його.

«Я граю сердитого тата.  Камера знімає мене. А Дарина в цей час мені кривляється. Її ж зараз не знімають. З тим всім я забуваю всі обурливі слова, які прописані в сценарії. Доводиться імпровізувати», – розповідає актор.

Галина Лишак зізнається, що історію з віртуальним життям Юстини вона ввела в сюжет, бо спостерігає за цим у реальному житті.

«Ми зачепили цю тему, тому що багато дітей страждають від того, що вони не вміють розібратися, чи це правда, чи видається бажане за дійсність, чи це взагалі перекручене у соцмережі», – зауважила вона.

Що залишилося поза кадром

Звісно, глядачі не побачать, як актори накладали грим та відразу змивали його, бо щось виходило не так. Не побачать, як відклеювалися бороди. І не побачать, бо не планувалося сценарієм, заїзд ангела у позі супермена на візку для валіз.

«Ми знімали у студії сцену з Миколаєм та ангелом на небесах. Всі такі серйозні, зосереджені. І тут виїжджає Олег Пригода, який грає ангела, з піснею Jingle bells», – розповідає режисерка.

В.о. Святого Миколая
Олег Пригода за робочим столом ангела

Іншим разом, поки режисери та продюсери журилися безсніжною зимою у Львові (бо фільм знімали у 2019 році, коли снігу майже не було) і думали, де ж того снігу взяти, діти займалися іншими, не менш важливими справами.

«Перша ночі, у нас перерва на знімальному майданчику. Дивлюся: Даринка вчить хлопця танцювати танго. Бо він збирався йти на побачення і хотів вразити свою дівчину таким вмінням. Я думаю: у нас тут сніг не падає, а вони танго вчать», – згадує Галина Лишак.

І зізнається, що чи не увесь сніг, який у фільмі падає з неба, – штучний. Справжній вдалося зафільмувати одного разу опівночі з дрона. А на ранок він вже розтанув.

Роланд – справжнє ім’я чи сценічне псевдо?

До речі, мені доводилося чути, що Роланд Орбан – це сценічне псевдо, яке собі обрав чоловік, аби виділитися. Але насправді це його справжнє ім’я.

«Мене звати Роланд Золтанович Орбан. Я народився в Мукачеві Закарпатської області», – зізнався актор.

При цьому власник незвичного для українця імені розмовляє вишуканою українською мовою. І каже, що завдячує цьому своєму дідусеві Василеві з Івано-Франківська.

«Дід мені читав історичні романи, історію Грушевсього та Крип’якевича. І завжди вимагав від мене розмовляти вишуканою українською мовою», – каже він.  

В.о. Святого Миколая
Перша роль в кіно Роланда Орбана

Роланд ніколи не мріяв стати актором чи співаком. У Львові вчився в університеті фізичної культури, професійно займався баскетболом. Але після однієї травми та реабілітації, яка тривала пів року, вирішив змінити рід діяльності.

«У гуртожитку грали на гітарі, створювали пісні разом з однокурсником Андрієм Мандюком. Потім створили свій музичний гурт. Вже 17 років працюємо пліч-о-пліч», –розповідає Роланд.

Тож всі пісні, які звучать у мюзиклі «В.о. Святого Миколая», створені тандемом Роланд Орбан та Андрій Мандюк.

То про що ж фільм?

Продюсер, режисери та актори стверджують, що фільм – про мрії, в які треба вірити. І тоді вони втіляться. А також про те, що не завжди, аби втілити мрію дитини чи дорослого, потрібно витрачати кошти.   

«Цей фільм про брак уваги. І це – наша помилка, яку ми пережили. Ми побачили, що наприкінці року у нас починаються звіти, багато роботи. Поки все зробили, а свята вже закінчилися. А ти не встиг поговорити з дитиною, ти не знаєш, про що вона мріє. Легше прочитати список в листі та виконати його у найближчому магазині іграшок. Ми хотіли нагадати і собі, і іншим батькам, що треба трошки зупинитися», – зізнається Галина Лишак.  

В.о. Святого Миколая
З дітьми треба говорити, - нагадують творці фільму

А що далі?

Можливо, автори фільму створять «В.о. Святого Миколая-2». Принаймні буквально днями продюсер фільму висловив таку думку. Але актори сподіваються, що це був жарт.

Натомість Галина Лишак зізналася, що вже є сценарій на зовсім інший підлітковий фільм на кулінарну тему. Більше розказувати не хоче. Але каже, що зніматимуть фільм знову у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ