Безцінні історичні експонати з приватних колекцій та фондів українських і європейських музеїв та пізнання історії міста Лева через найвідоміших та найвпливовіших постатей історичних епох.

26 червня у підземеллі храму Преображення Господнього презентували проект музею «Львів Стародавній». Він є однією зі складових масштабного національного проекту інноваційних музеїв під брендом «Становлення української нації». Перший такий музей вже успішно працює у Києві.

Про це інформує кореспондент «Вголосу».

Музей «Львів Стародавній» - це унікальний проект, представить історію міста Лева через найвідоміших та найвпливовіших постатей історичних епох.

Головна ж ідея музею - показати історію славного міста Львів у період  Середньовіччя.

Унікальність цього музею ще й у тому, що лише за 1 год в захопливому мультимедійному 5D форматі (діорами, запахи, звуки, реалістичні фігури-реконструкції визначних осіб) за допомогою медіа гіда на 9-ти мовах можна буде ознайомитися з багатовіковою історією Львова та різних народів, що разом жили і розбудовували місто в період з ІХ до ХVIII ст.

В експозиціях музею висвітлять політичне, духовне, та культурне життя міста у складі різних держав. Також діяльність видатних історичних осіб, які зробили значний внесок у розвиток міста Лева з 1256 до 1772 року. Увагу приділяють і представникам різних громад міста того часу.

«Наш музей спонукає вас вдивитися в минуле, щоб осягнути сьогодення і побачити обрій майбутнього», -  наголошує автор проекту Валерій Галан.

У найближчі роки у межах проекту планують відкрити ще 6 музеїв, об’єднаних однією концепцією, зокрема у Кам’янці-Подільському, Одесі, Запоріжжі, Мукачеві.

У Львові ж на вас чекає інноваційна та захоплююча мандрівка історією Львова:

  • 12 мультимедійних експозицій;
  • 11 діаграм у 3D форматі;
  • - запахи та звуки історичних епох;
  • 40 реалістичних фігур видатних постатей міста;
  • Museum selfie в кожному сюжеті;
  • Медіа гід 5-ма мовами (згодом 9-ма);
  • Пізнавальні екскурсії та квести;
  • Сувенірна крамниця.
Отець Ярослав Чухній каже: «Треба не просто знати свою історію, а й гордитися нею і популяризувати її. Без пам'яті немає майбутнього. І тільки тоді, коли людина цінує власну історію, буде успішною. Хочу, щоб «Львів Стародавній» захоплював серце кожної людини».

До слова, засновниками проекту є благодійний фонд «Відродження» УГКЦ, Валерій Галан та Юрій Бірюченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ