В Україні карета «швидкої медичної допомоги» доїжджає до пацієнта за 8,5 хвилини.

Як сповістила прес-служба МОЗ, понад 53,7 % невідкладних викликів закінчилися шпиталізацією пацієнтів.

Зазначається, що середній час реагування «швидкої» на виклик, тобто з часу отримання повідомлення бригадою і до першого контакту з пацієнтом, — 8,5 хвилини. Водночас, у межах десяти хвилин здійснюються 56 % від усіх викликів, у межах 20 хвилин здійснюються 94 % від усіх викликів.

Як вирахували міжнародні експерти, середній час перебування на місці події — 17 хвилин, середній час транспортування до лікарні — десять хвилин.

Крім цього, дослідження виявило, що медики «швидкої» не завжди призначають адекватне лікування. Як зазначається, препарати, які використовують для надання екстреної медичної допомоги, зазвичай ефективні та доцільні у використанні в конкретних випадках. Наприклад, найбільш поширений препарат, який застосовують при скаргах на біль у грудях, — магнезія (32,6 % серед пацієнтів >40 років та 29,4 % серед будь-якого віку). При цьому неефективність магнезії при гострому інфаркті міокарда, корекції серцевого ритму та позалікарняній зупинці кровообігу вже довели науковці.

У відомстві додали, що групи спостерігачів працювали у 26 довільно обраних населених пунктах, на 30 підстанціях "швидкої допомоги". Вони провели чергування з бригадами та виїжджали здебільшого на виклики, що стосуються травм, втрати свідомості, скарг на серцево-судинні чи легеневі проблеми.

ІА "Вголос": НОВИНИ