[media=88538,88540,88544,88547,88550,88551,88552,88553,88554,88555,88556,88557,88558,88559] 

Про це інформує кореспондент «Вголосу».

Участь в урочистих заходах взяли Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), посол України в Польщі Андрій Дещиця, Консул РП у Львові Ярослав Дрозд, керівники Львівської обласної ради та адміністрації Петро Колодій і Олег Синютка, громадські активісти зі всієї України, кілька десятків греко-католицьких та православних священиків з України та Польщі.

Урочистості розпочалися із відправи по о. Михайлові Вербицькому. Потім оркестри виконали Гімни Республіки Польща і України і відбулося покладання квітів до могили священнослужителя.

Блаженніший Святослав (Шевчук) зазначив, що віра у воскресіння в душі українського народу в найважчі, найгероїчніші та найстрашніші часи завжди перетворювалася на молитву та пісню. Саме молитва і пісня були силою, яка рухала українським народом, вселяла віру у його світле майбутнє.

Також Глава УГКЦ наголосив, що, мабуть, Божим провидінням є те, що творцем мелодії національного Гімну України  є саме священик.

«Саме греко-католицький священик навчив українців співати їхній національний гімн, з яким сьогодні хлопці, які говорять різними мовами, віддають своє життя за Україну. «Ще не вмерла України» співають сьогодні ті, над ким знущається сьогодні наш ворог, ті, які сьогодні захищають нашу землю від новітнього агресора. «Ще не вмерла України» є сьогодні нашою молитвою і нашою піснею, як висловом нашої віри в непереможність і невмирущість українського буття», – сказав Блаженніший Святослав (Шевчук).

Голова Львівської ОДА Олег Синютка зачитав звернення Президента України, в якому йдеться про те, що символічним є те, що пам'ять Михайла Вербицького вшановують саме на польській землі серед прихильників його таланту. Петро Порошенко подякував польському народові за шанобливе ставлення до наших спільних цінностей та надбань.

Як відомо, отець Михайло Вербицький похований біля у церкви Покрови Богородиці  у с. Млини Підкарпатського воєводства. Отець Михайло був парохом цієї церкви з 1852 до 1870 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ