Сьогодні на вул. Малоголосківській, 34 у Львові почав функціонувати дитячий садочок. Він зможе прийняти одночасно 350 діток. Наразі ж сюди зарахували 160 вихованців.

Про це повідомили на сайті ЛМР.

Відомо, що у садку відкрили 18 груп із врахуванням віку вихованців, зокрема: 4 групи для дітей раннього віку – 2-3 роки, та 14 груп для дітей дошкільного віку – 3-7 років.

Також у садку передбачено можливість для відкриття спеціальних та інклюзивних груп. Для дітей середнього та старшого віку створено окремі дві їдальні.

Зазначимо, що приміщення під садок з ремонтом надав приватний забудовник. А міське управління освіти закупило необхідне обладнання для харчоблока, меблі для спалень та ігрових, ігротеки, розвиткові матеріали тощо.

На території садочку облаштована котельня, спортивний та ігровий майданчики.

Варто сказати, що район Голоско на північній околиці Львова є одним з найбільш щільно забудованих в місті. І зараз місцева громада категорично вимагає появи нової школи, адже в районі критично бракує закладів освіти.

Проте виникає питання — де знайти для неї кошти, коли бюджет Львова критично перенавантажений боргами та кредитами? Адже за минулі 5 років міська влада взяла кредити на великі суми для втілення важливих для міста проєктів, як то е-квиток чи сміттєпереробний завод. Реалізація яких втім гальмує, а будівництво сміттєпереробного заводу загрузло в скандалах, зокрема й щодо обрання мерією «свого» підрядника під прикриттям «процедур ЄБРР».  

Зазначимо, що садочок на Голоско - перший комунальний дитячий заклад, збудований у Львові за всі 15 років перебування Андрія Садового на посаді міського голови. Тим часом громада Під Голоско вже зібрала понад 1000 підписів з вимогою появи у районі комунальної школи.

Депутат ЛМР Юрій Ломага пояснив, що будівництво шкіл можливе виключно з бюджету розвитку, однак коштів в ньому, після виплат усіх обов’язкових статей — не залишається. 

“Цього року бюджет розвитку складає 3,7 млрд грн. З них мільярд зарезервований на погашення кредитів, ще один — на пріоритети в соціальній сфері, тобто освіту та медицину, а третій мільярд — на погашення користування послугами Львівводоканалу, Теплоенерго, а також на е-квиток. Виходить, що на всі інші потреби залишається 700 мільйонів. Якщо ми вирішимо збудувати школу, ми витратимо всі гроші й доведеться брати знову кредити “на життя”. Львів і так живе в кредит”, - сказав він.

Як приклад можна загадати ситуацію з будівництвом комунальної школи у Брюховичах. Її розпочали будувати за кошти обласного бюджету, однак після приєднання Брюховичів до Львова в рамках утворення Львівської громади, це будівництво перейшло на фінансування міського бюджету, і станом на зараз ніяк не може завершитись через брак коштів. Крім того, вартість добудови школи зростає з року в рік. 

В етері проєкту “Народне-Толк Шоу” на телеканалі NTA Богдана Сірків, громадська активістка, відреагувала на конфлікт довкола передачі ділянки в мікрорайоні Під Голоском на інвестиційний конкурс для будівництва школи.

«Чому мешканці Малоголосківської кричать, що немає шкіл, а на виборах голосують за Садового?», - запитала Богдана Сірків.

Частина мешканців мікрорайону вулиць Під Голоском і Малоголосківської обурюється, бо це мала бути державна комунальна школа. Зауважимо, що станом на зараз садочок у районі з населенням в 25 тисяч осіб відвідує менше половини дітей від тої кількості, на яку він розрахований. 


ІА "Вголос": НОВИНИ