Коли годинник пробив 12, прапор Королівського стандарту, що представляє королеву, був приспущений над переповненою площею Героїв у Бріджтауні, і Керол Робертс-Райфер, головний виконавчий директор Національного культурного фонду, оголосила про перехід Барбадосу до нового конституційного статусу.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Гості на площі аплодували, коли Сандра Мейсон склала президентську присягу на вірність своїй країні. Сотні людей на мосту Чемберлен у столиці вітали, а під час виконання національного гімну пролунав салют із 21 гармати. Барбадоська співачка Ріанна також відвідала церемонію і була оголошена національним героєм.

«Республіка Барбадос вирушила у своє перше плавання», – сказала Мейсон у своїй інавгураційній промові як перший президент країни, визнавши «складний, розколотий і турбулентний світ», у якому їй потрібно буде орієнтувати.

Принц Чарльз також був присутній на церемонії, щоб побачити перехід. 

«Створення цієї республіки пропонує новий початок. З найтемніших днів нашого минулого та жахливого звірства рабства, яке назавжди заплямує нашу історію, люди цього острова прокладали свій шлях із надзвичайною силою духу», - сказав він у промові.

Оголошуючи про рішення розірвати зв'язки з монархією у 2020 році, прем'єр-міністр Міа Моттлі, яка вела церемонію, сказала, що Барбадосу настав час «повністю залишити наше колоніальне минуле позаду», хоча в країні сказали, що момент, який настав «добре протермінований».

Всеосяжне дослідження ставлення барбадосців до королівської сім’ї – першими результатами якого поділилися з Guardian – показало, що понад 60% жителів острова висловлювались за те, щоб стати республікою.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ